Financiar

#inflatie #preturi #crestere

Inflatia a coborat in martie pana la 4,2%

Rata anuala a inflatiei a coborat in martie la 4,2%, in conditiile in care aprecierea leului a ieftinit usor serviciile si a atenuat cresterea preturilor la alimente si marfuri nealimentare, arata datele Institutului National de Statistica.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in martie cu 0,22%, in conditiile in care tarifele la servicii au scazut cu 0,09%, in timp ce produsele alimentare s-au scumpit cu 0,17%, iar marfurile nealimentare, cu 0,38%.

In februarie, rata anuala a inflatiei se temperase la 4,49%, dupa ce in ianuarie urcase la 5,2%, ca urmare a majorarii accizelor la tutun, energie si combustibili .

In 2010, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,39%, marfurile nealimentare de 44,72%, iar serviciile cantaresc 17,89%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in a treia luna din 2010 la combustibili (1,95%), citrice si alte fructe meridionale (1,92%), alte legume si conserve de legume (1,27%).

In general, in martie, alimentele s-au scumpit ori s-au ieftinit usor, dar au existat si unele exceptii, la fructe si conserve din fructe, unde preturile au crescut cu 1,22% si ulei (0,70%). In schimb, ouale s-au ieftinit cel mai mult, cu 5,84%, urmate de cartofi, cu 0,97%, zahar, cu 0,43%, lapte si produse lactate , cu 0,17%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de combustibili, s-au mai scumpit semnificativ cartile, ziarele si revistele, cu 0,37%, precum si energia termica, cu 0,21%. Medicamentele au costat cu 0,08% mai mult decat in februarie, iar tutunul si tigarile, cu 0,01% mai mult.

In schimb, singurele care s-au ieftinit la aceasta categoria au fost autoturismele si piesele de schimb - cu 0,39%.

La servicii, abonamentul telefonic si transportul aerian s-au ieftinit cu cate 0,74% fiecare, in conditiile in care leul s-a apreciat cu 3 bani, la cursul mediu al BNR. Si chiriile au scazut in martie, cu 0,12%. In schimb, romanii au platit pentru apa, canal si salubritate cu 0,08% mai mult decat in februarie, transportul rutier s-a scumpit cu 0,44%, iar "alte servicii" au costat cu 1,12% mai mult.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul aprilie 2009 - martie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in martie la 5,1% de la 5,3% in februarie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat la 5% de la 5,3%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit pentru finalul lui 2010 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza de inflatie fiind de 3,5%, majoritatea economistilor consultati de NewsIn estimand ca BNR isi va atinge tinta de inflatie in acest an.

In 2009, BNR ratase pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.

Foto : arhivafoto.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea