Financiar

#indemnizatie pfa #pfa

Indemnizatie fixa pentru PFA

 

PFA si intreprinderile individuale vor beneficia pe perioada starii de urgenta instituite in Romania de sprijin financiar din partea Guvernului.

Criza COVID-19 a atras o serie de masuri economice care afecteaza direct sau indirect sute de mii de romani, persoane fizice sau juridice. Starea de urgenta declarata in Romania a condus la suspendarea multor activitati, precum inchiderea centrelor comerciale, cu exceptia magazinelor alimentare, a farmaciilor si a curatatoriilor, inchiderea magazinelor care nu sunt incluse in sectorul de alimentatie publica etc.

O multime de persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale au fost nevoite sa isi intrerupa activitatea ca urmare a normelor impuse pentru distantare sociala si prevenirea raspandirii noului coronavirus.

Guvernul Romaniei a adoptat, insa, o serie de masuri menite sa atenueze impactul economic al regulilor in vigoare in timpul starii de urgenta. Printre acestea se numara acordarea de indemnizatie fixa pentru PFA, in valoare de 2230 de lei pe luna, echivalentul salariului minim brut pe economie.

Cum se acorda indemnizatia fixa pentru PFA

De sprijinul economic acordat de Guvern vor beneficia persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale sau familiale, indiferent daca au contribuit sau nu la fondul de somaj din care va fi platita indemnizatia.

Indemnizatia fixa acordata este la nivelul unui salariu minim brut pe economie celor care si-au intrerupt activitatea comerciala pe perioada starii de urgenta, au anuntat oficiali guvernamentali, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020, art. XV, alin.1: "Alti profesionisti (...), care nu au calitatea de angajatori si intrerup activitatea total sau partial in baza deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, beneficiaza din bugetul general consolidat de o indemnizatie egala cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit pentru anul 2020".

Acelasi articol stipuleaza, la aliniatul (3), ca indemnizatia acordata este supusa impozitarii si platii contributiilor in conditiile prevazute de Codul Fiscal.

Pentru a afla cat vor incasa "in mana" persoanele fizice autorizate pe perioada starii de urgenta, puteti consulta aplicatia Calculator Salariu 2020.

Guvernul a stabilit sa suporte din bugetul asigurarilor de somaj si plata angajatilor ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate temporar, din initiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2. Indemnizatia de somaj tehnic a fost stabilita la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe tara in anul 2020.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea