Financiar

#top surprinzator #fericire copii #unicef #romania #copii

In ce tari copiii sunt cei mai fericiti. Locul surprinzator ocupat de Romania in topul UNICEF 2024

Pandemia a lasat urme adanci in randul copiilor, afectandu-le nu doar sanatatea fizica, ci si starea emotionala si rezultatele scolare. Un raport recent realizat de UNICEF Innocenti – Biroul Global de Cercetare si Previziune scoate la iveala o realitate ingrijoratoare: in multe tari dezvoltate, copiii sunt mai tristi, mai bolnavi si mai putin pregatiti pentru viata decat in urma cu doar cativa ani.

Conform documentului, care analizeaza bunastarea copiilor in 36 de tari cu venituri ridicate, Olanda si Danemarca conduc in continuare clasamentul, oferind conditii excelente pentru o copilarie fericita. In schimb, Regatul Unit ocupa locul 21, cu rezultate slabe mai ales in ceea ce priveste sanatatea mintala si satisfactia in viata.

"Cele mai recente cifre din buletinul de bord al UNICEF ne ofera o imagine profund ingrijoratoare despre cat de mult se lupta copiii din Marea Britanie. Adolescentii nostri raporteaza unele dintre cele mai scazute niveluri de satisfactie in viata, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma pentru guvern”, a declarat Dr. Philip Goodwin, director executiv al Comitetului Regatului Unit pentru UNICEF.

Datele arata ca adolescentii britanici se situeaza pe penultimul loc in ceea ce priveste satisfactia in viata, fiind devansati doar de tinerii din Turcia. Fetele, in special, se declara mai frecvent nefericite decat baietii, in timp ce incidenta tulburarilor mintale la tinerii cu varste intre 17 si 19 ani a crescut de la 10% in urma cu sase ani la 25% in 2023, potrivit estimarilor NHS England. Acest context a generat liste de asteptare tot mai lungi pentru accesul la servicii specializate pentru copii si adolescenti.

Romania, in prima jumatate a clasamentului

Cu toate ca provocarile nu lipsesc nici in tara noastra, Romania se claseaza pe locul 16 in topul general privind bunastarea copiilor, o pozitie mai buna decat a unor tari vest-europene precum Marea Britanie.

Surprinzator este faptul ca Romania ocupa locul 5 la capitolul sanatate mintala, semn ca, in ciuda problemelor sistemice, copiii romani se simt, per ansamblu, mai bine din punct de vedere psihologic decat multi dintre colegii lor din tari mult mai bogate.

Totusi, tara noastra sta slab la sanatatea fizica (locul 32) si competentele educationale (locul 26). Alte statistici din raportul UNICEF evidentiaza o scadere a satisfactiei in viata in randul adolescentilor de 15 ani, de la 85% in 2018 la 81% in 2022.

O veste buna vine din partea fenomenului de bullying: procentul copiilor de 15 ani care spun ca se confrunta frecvent cu bullying-ul a scazut de la 33,8% in 2018 la 24,6% in 2022. In acelasi timp, peste 23% dintre copiii romani intre 5 si 19 ani sunt supraponderali, in crestere de la 21% in urma cu patru ani.

O copilarie din ce in ce mai vulnerabila

Raportul avertizeaza ca, la nivel global, copiii sunt expusi unei „policrize”: efectele pe termen lung ale pandemiei, schimbarile climatice si presiunile tehnologice creeaza un mediu din ce in ce mai nesigur pentru dezvoltarea sanatoasa a celor mici.

Cercetatorii noteaza ca in tot mai multe tari bogate, copiii:

  • sunt mai nefericiti
  • au mai multe kilograme in plus
  • au performante mai slabe la scoala

Ce propune UNICEF pentru a opri declinul

Organizatia face un apel ferm catre guvernele lumii si catre factorii de decizie pentru a lua masuri urgente si coordonate. Printre recomandarile principale se numara:

  • Sprijinirea dezvoltarii competentelor – atat cele de baza (citit, scris, matematica), cat si competente digitale, sociale si emotionale, cu un accent special pe copiii ramasi in urma in pandemie sau proveniti din medii vulnerabile.
  • Imbunatatirea sanatatii mintale – prin actiuni de preventie, campanii de informare, servicii accesibile si combaterea bullying-ului (online si offline).
  • Cresterea calitatii alimentatiei – prin politici publice care sa limiteze promovarea alimentelor nesanatoase si sa creasca accesul la hrana nutritiva.
  • Ascultarea vocilor copiilor – implicarea lor directa in formularea de solutii, pentru ca masurile adoptate sa reflecte realitatea pe care o traiesc.

Raportul complet este disponibil pe site-ul UNICEF Innocenti si este o lectura esentiala pentru toti cei care isi doresc o societate in care copiii nu doar sa supravietuiasca, ci sa se dezvolte armonios.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea