Financiar

#google #date personale #inregistrare #scandal

Google, investigat pentru colectarea "accidentala" a unor date

Autoritatile de ambele parti ale Atlanticului au declansat investigatii impotriva Google, dupa ce grupul a dezvaluit ca a inregistrat date de trimise prin intermediul retelelor wireless din locuintele oamenilor, relateaza Financial Times, citat de Mediafax. Inregistrarea datelor a fost facuta "accidental", spune Google, prin intermediul vehiculelor folosite la serviciul .

Comisarul german pentru protectia datelor, Peter Schaar, a cerut efectuarea unor "investigatii detaliate", de catre autoritati independente, asupra acestei practici a Google.

El a declarat ca explicatia furnizata de companie care a prezentat culegerea datelor drept un accident este "foarte neobisnuita".

"Una dintre cele mai mari companii din lume, liderul de piata pe Internet, a incalcat pur si simplu reguli normale in domeniul dezvoltarii si utilizarii programelor informatice", a apreciat acesta.

In Statele Unite, Comisia Federala pentru Comert urma sa lanseze, de asemenea, o investigatie, potrivit unor surse oficiale din cadrul acestei agentii.

Militanti pentru respectarea vietii private au declarat ca o eventuala ancheta ar putea investiga daca aceasta colectare de date a incalcat regulile de acces neautorizat la computere si comunicari private.

"Acesta ar putea fi unul dintre cele mai masive incidente de supraveghere din partea unei corporatii private care au avut loc vreodata", a declarat Marc Totenberg, directorul unui centru nonprofit din Washington.

Google a reiterat declaratiile pe care le-a facut vineri in Europa, cand a revenit asupra unor negari anterioare privind colectarea de date personale .

Compania anunta ca a utilizat o flota de vehicule echipate cu camere pentru Street View , care realizeaza fotografii pentru acest serviciu al companiei, utilizand aceleasi masini pentru a realiza o baza de date a adresele retelelor wireless, al carei scop este ameliorarea functionarii hartilor si celorlalte servicii.

De asemenea, Google a declarat ca liderii de proiect nu stiau ca vehiculele inregistrau totodata activitatea din retelele wireless.

"Nu dorim sa colectam aceste date, pe care le vom distruge cat mai repede posibil", a declarat purtatorul de cuvant al grupului, Peter Barron.

Aceste date nu au fost niciodata disponibile celor din afara companiei, a subliniat compania.

Credibilitatea grupului a fost insa puternic afectata, in special din cauza ca acesta a dezvaluit recent ca aceste masini, aflate in circulatie de mai multi ani, sunt dotate cu capabilitati wireless.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea