Financiar

Fondurile de pensii tin banii departe de bursa

De la Infiintarea lor, fondurile de pensii private - atat cele facultative, cat si obligatorii - au investit pe bursa doar 6,3 milioane de euro. Mai precis, fondurile facultative au venit cu 0,1 milioane de euro, iar cele obligatorii cu 6,2 milioane de euro. Suma maxima ce putea fi investita pe bursa, potrivit legii, trece de 35% din valoarea activelor, adica peste 38,3 milioane de euro.

Structura investitiilor din 31 august 2008 releva faptul ca fondurile private obligatorii de pensii au investit in cele patru luni de colectare doar 5,66% din totalul activelor in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti . Adica 6,2 milioane de euro, arata site-ul www.iprofit.ro. Fondurile obligatorii de pensii (Pilonul II) au investit cei mai multi bani in obligatiuni municipale si de stat, adica 58,89%, apoi in depozite bancare (22,37%), obligatiuni corporative (12,77%), iar restul in fonduri mutuale .

„Am redus expunerea pe bursa din cauza conditiilor mai vitrege din prezent de pe piata de capital”, ne-a declarat Eugen Voicu, presedintele Fondului de Pensii Aviva.

In ceea ce priveste fondurile facultative de pensii, datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca acestea au investit pe bursa 7,91% din totalul activelor, in valoare absoluta suma fiind insa aproape inexistenta - 100.000 de euro.

Fondurile facultative de pensii au investit cei mai multi bani in obligatiuni de stat si municipale, adica 71,39%, apoi in depozite bancare (13,5%), obligatiuni corporative (6%), iar restul in fonduri mutuale.

continuarea in Cotidianul

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului