Financiar

#ce #fmi #creditare #garantie #banci

FMI vrea garantii ca bancile vor relua creditarea

Comisia Europeana si Fondul Monetar International vor garantii ca bancile reiau creditarea dupa ce Romania s-a imprumutat cu 20 de miliarde de euro. Principalele grupuri bancare straine prezente in Romania vor fi chemate din nou la raport, marti, la Bruxelles, pentru a li se reaminti ca trebuie sa respecte si sa intareasca angajamentul asumat in martie, de a mentine finantarile.

Desi BNR incepe sa elibereze bani din rezervele minime obligatorii, bancile nu dau semne ca sunt gata sa reia creditarea, intarziind reducerea dobanzilor. Ba mai mult, pana la 31 martie, bancile straine mai mult au retras bani din Romania decat sa suplimenteze finantarile pentru atenuarea efectelor crizei, noteaza Ziarul Financiar.

Spre exemplu, grupurile grecesti, care controleaza 30% din piata prin Alpha Bank , Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank , Emporiki, Marfin si ATE Bank, au scos nu mai putin de 1,64 mld. euro din septembrie 2008 pana in martie 2009, conform unor date prezentate de Eugen Dijmarescu , viceguvernator al BNR.

Austriecii, cu o cota de 24% detinuta prin Erste, Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Tiriac , au retras 652 mil. euro.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea