INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Financiar

#emitere facturi #e-factura #anaf #companii #facturi

Factureaza.ro te informeaza: pe scurt si la obiect despre e-Factura

La 31 mai se incheie perioada de gratie pentru e-Factura si incep amenzile.

 

Vestea buna este ca nu-i deloc dificil pentru afaceri sa respecte obligatiile si sa se conformeze la cerintele ANAF. Primul si cel mai important pas este informarea.

Pe scurt si la obiect despre despre e-Factura

Ce este e-Factura?

e-Factura este factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML – sintaxa UBL (Universal Business Logic) care permite prelucrare electronica si automata.

Cine transmite e-Factura?

Toate persoanele juridice: SRL, PFA, II, IF, indiferent daca sunt sau nu platitoare de TVA.

In ce situatii se transmite e-Factura?

Business to Business B2B: cand o firma factureaza alta firma. Se aplica tuturor tranzactiilor pentru care livrarea sau prestarea are loc pe teritoriul Romaniei. Exceptie: livrarile intracomunitare si exporturile.

Business to Government B2G: cand o firma factureaza o institutie e statului.

Business to consumer B2C: cand o firma factureaza o persoana fizica, doar daca factura este incasata cu vouchere de vacanta.

Ce fel de documente trebuie transmise?

Orice factura emisa, inclusiv autofacturile.

Nu se transmit: facturile simplificate si bonurile fiscale cu cod de TVA.

Facturile transmise nu se mai pot anula sau modifica. Exista doar optiunile de stornare sau corectare. Se transmit apoi e-Factura storno sau e-Factura corectata cu referinta la factura initiala.

Unde se transmite e-Factura?

E-Factura trebuie transmisa in Spatiul Privat Virtual (SPV) al firmei. Pentru accesarea SPV-ul, e necesar un certificat digital inrolat la ANAF.

e-Factura are doua componente: transmitere si preluare

Firmele sunt obligate atat sa transmita e-Factura in SPV, cat si sa preia e-Facturile transmise de furnizori. Si acestea din urma, tot in SPV se gasesc.

Termene de transmis e-Factura

Maxim cinci zile lucratoare de la data emiterii.

Amenzi

Pana la 31 mai 2024, nu se dau amenzi celor care nu transmit catre si / sau nu preiau e-Facturi din SPV.

De la 1 iunie 2024:

  • pentru nerespectarea termenelor limita de transmitere: intre 5.000 lei si 10.000 lei pentru contribuabilii mari, intre 2.500 lei si 5.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii si intre 1.000 lei si 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

De la 1 iulie 2024:

La sanctiunile pentru nerespectarea termenelor limita se adauga:

  • amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii, pentru nerespectarea obligatiei de transmitere prin e-factura;
  • amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii, pentru inregistrarea unei facturi de furnizor fara respectarea obligatiei de transmitere prin e-factura.

Termenele si cuantumurile se pot schimba.

Integrarea automata e-Factura pe factureaza.ro este o solutie completa si intuitiva

e-Facturile se transmit din cateva clicuri, fara formulare anevoioase si fara accesarea SPV-ul. Pentru fiecare e-Factura transmisa, factureaza.ro aduce in cont indexul de incarcare, indexul de descarcare (sau posibilele erori), semnatura si arhiva ZIP de la ANAF.

Exista si optiunea de import automat al e-Facturilor de furnizori. Acestea se preiau din SPV direct in contul firmei pe factureaza.ro, in toate formatele necesare (arhiva zip cu XML si semnatura ANAF, PDF).

In plus, primele trei luni sunt gratuite si fara limitari. 

Bonus: Infografic

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea