Financiar

#gaze #factura

Factura la gaze se calculeaza in functie de calitatea gazelor

Noua modalitate de a facturii la gaze, in functie de cantitate si de calitate, incinge spiritele. Oamenii sunt nemultumiti pentru ca nu pot verifica calitatea gazului. Diferenta de pret dintre un gaz bun si unul prost poate fi de 10 - 15 la suta, spun specialistii.

Oamenii sunt nemultumiti de noua formula de calcul pentru ca, spun ei, este imposibil de verificat. Prin urmare, sunt nevoiti sa mearga pe incredere. Puterea gazului se masoara cu cromatograful, un aparat al carui pret depaseste 40.000 de euro.

Nu toate gazele sunt la fel de eficiente. De exemplu, cele extrase din sudul tarii incalzesc mai bine decat cele din nord. Acest lucru se va reflecta si in factura . Practic, valoarea acesteia va rezulta din inmultirea metrilor cubi consumati cu puterea calorica a gazelor.

"Totul este in avantajul consumatorului. Nu mai plateste niste cantitati, ci o energie continuta in acel metru cub de gaze", a declarat Laurentiu Musat, director clienti Distrigaz Sud .

Companiile spun ca orice abonat poate afla ce fel de gaze consuma daca se uita pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Oamenii se tem, insa, ca informatiile publicate pe internet ar putea fi false.

"Cine sta sa verifice daca se respecta calitatea la indiciele aplicat pe factura? Putem lua si teapa. Sa treaca pe factura un indice care sa arate o calitate superioara a gazului, dar in aragaz sa intre un gaz foarte prost", spune la randul sau Radu Opaina , presedinte Asociatia Federatiilor de Proprietari din Romania.

De exemplu, daca vrem sa facem un ceai, consumam mai mult gaz daca acesta este de proasta calitate si il platim mai scump, daca e trecut in factura drept gaz de buna calitate. Distribuitorii spun ca un consumator nu-si permite un special pentru gaze, deoarece costa peste 40.000 de euro.

Companiile ne asigura insa ca factura la gaze nu va creste din cauza noii metodologii de calcul.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea