Financiar

#produs intern brut #economie #scadere

Economia a scazut cu 2,6% in primul trimestru

Produsul intern brut al Romaniei s-a contractat in primul trimestru al acestui an cu 2,6% fata de trimestrul I din 2009, in conditiile in care industria a fost singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate, cu 4,2%, potrivit datelor publicate joi de INS.

Produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96,707 miliarde lei (23,5 miliarde euro) preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 2,6% fata de trimestrul I 2009, arata datele estimative publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%.

Reduceri mai mici s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-2,4%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-1,5%) si in alte activitati de servicii (-2,7%).

Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 10,7%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul I 2010 cererea interna a scazut cu 3%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, in principal pe seama reducerii cu 28,9% a formarii brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 4%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 4,8%, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-19,7%).

Volumul cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice s-a diminuat cu 1,8%.

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut imbunatatirea exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%).

In serie ajustata sezonier , produsul intern brut din primul trimestru al acestui an a scazut in termeni reali cu 0,3% fata de cel din trimestrul IV din 2009, la 124,542 miliarde lei (30,26 miliarde euro) preturi curente, mai arata datele INS.

Cu toate acestea, scaderea anuntata de INS este ceva mai mica decat anticipau analistii financiari bancari, care mizau, in medie, pe o contractie a produsului intern brut in trimestrul I al acestui an in termeni reali cu 3,4% fata de perioada similara din 2009 si cu 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut.

Produsul intern brut pentru trimestrul II 2010 - estimari "semnal" - urmeaza sa fie anuntat de INS pe 13 august 2010, se mai arata in comunicat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea