Financiar

#donald trump #sua #serpentarius #leu depreciere #1 milion dolari

Dolarul american scade brusc dupa tarifele impuse de Trump. Ce monede castiga si de ce analistii vorbesc deja despre recesiune

 Dolarul pierde teren in fata principalelor valute, in ciuda noilor tarife comerciale anuntate de administratia Trump. Investitorii sunt tot mai ingrijorati de o recesiune economica in SUA, iar pietele reactioneaza rapid.

 

Desi strategia lui Donald Trump parea menita sa intareasca moneda americana, realitatea din pietele financiare a fost cu totul alta. Imediat dupa anuntarea noilor tarife, dolarul a inceput sa piarda teren, indicele ICE U.S. Dollar coborand cu 3% intr-un interval de mai putin de 24 de ore.

Miercuri, indicele se afla la 104,31 — un varf temporar. Joi deja ajunsese la 101,27. Vineri, a urmat o usoara revenire, dar per total, saptamana s-a incheiat cu dolarul intr-o pozitie mai slaba decat inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

„Impactul negativ al tarifelor impuse de Trump loveste deja economia americana, ceea ce investitorii nu anticipasera. Se asteptau ca tarifele sa fie bune pentru dolar si proaste pentru restul lumii. Dar economia SUA nu era suficient de puternica pentru a suporta astfel de masuri in forta,” a declarat Chris Turner, director global de piete la ING.

De la entuziasm la incertitudine: cum s-a inversat directia dolarului

Dupa ce Trump a castigat alegerile pe 5 noiembrie, dolarul s-a apreciat puternic, atingand in ianuarie un maxim de peste 110. Insa optimismul s-a risipit rapid, mai ales pe fondul incetinirii economiei si a unei politici comerciale considerate prea agresive.

Chiar daca unii analisti cred ca aceasta abordare ar putea aduce beneficii pe termen lung, pe termen scurt efectele sunt ingrijoratoare.

”Moneda reflecta sanatatea economiei. Credem ca Trump are un plan, dar nu stim exact care este acesta,” a declarat Kathy Kriskey, director de strategie pentru ETF-uri alternative la Invesco.

Monedele de refugiu castiga teren, euro surprinde

Pe masura ce investitorii devin tot mai prudenti, yenul japonez si francul elvetian — considerate „monede de refugiu” — s-au intarit semnificativ. In schimb, valutele mai vulnerabile la schimbarile ciclice, precum dolarul australian, au fost penalizate.

Un alt element important este fuga spre active considerate sigure, cum sunt obligatiunile de stat americane. Aceasta a dus la scaderea randamentelor si, implicit, la scaderea atractivitatii dolarului. Investitorii straini care isi retrag capitalul din actiunile americane vand dolari pentru a-si repatria fondurile.

Surpriza saptamanii a fost euro, care a castigat teren in raport cu dolarul, desi nu este o moneda de refugiu in mod traditional. Potrivit analistilor, euro a fost sustinut de semnale pozitive privind un potential acord de pace in Ucraina si de anunturile unor investitii guvernamentale majore in economiile europene.

”Este bizar ca aceasta noua administratie [Trump] contribuie, indirect, la redresarea Europei si la atractivitatea euro,” a mai spus Kriskey, mentionand ca fondul Invesco DB US Dollar Index Bearish Fund (UDN) include deja pariuri pe aprecierea euro.

Piata valutara ramane stabila, dar in alerta

Specialistii din domeniul financiar avertizeaza ca miscarile bruste ale dolarului nu reprezinta, deocamdata, un pericol sistemic pentru economia globala. Insa companiile ar putea incepe sa adopte masuri mai agresive de protectie impotriva riscurilor valutare.

”Scopul principal nu este speculatia, ci limitarea riscului valutar,” a explicat Amol Dhargalkar, partener la Chatham Financial.

Chiar si cu pierderile inregistrate, piata valutara ramane suficient de solida pentru a absorbi aceste variatii fara socuri majore.

”Este o miscare perfect normala in limitele pe care le poate digera piata,” a declarat Ken Miller, manager de portofoliu la Simplify Currency Strategy ETF (FOXY), adaugand ca, spre deosebire de criza din 2008, in prezent nu exista semnale ca marile institutii financiare ar fi in pericol.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea