Financiar

Dobinzile la credite s-au intors cu trei ani in urma

Inflatia, masurile BNR si, nu in ultimul rind, evolutiile economice internationale au dus dobinzile la credite la valorile din martie 2005. Dupa trei ani de dobinzi in continua scadere sfirsitul anului 2007 si mai ales inceputul lui 2008 au adus cresteri substantiale ale costurilor creditarii. Nu acelasi lucru se poate spune si despre dobinzile la depozite care, in cea mai mare parte, au ramas real negative sau, in cel mai bun caz, putin peste rata inflatiei.

Dobinzile, ca si costurile totale ale unui credit, s-au intors practic, asemenea economiei, cu trei ani in urma, undeva in luna martie a anului 2005. Diferenta majora fata de acea perioada este data de structura si volumul creditului neguvernamental . Daca in 2005 vorbeam despre o componenta in lei dominanta si un sold total al creditului de 60 de miliarde de lei, in 2008, imprumuturile in euro sint pe val, iar soldul creditului a ajuns la 154 de miliarde de lei. Depozitele bancare acum, ca si atunci, sint o forma de plasament total dezavantajoasa cu mentiunea ca acum platim si impozitul de 16% pe cistigurile din dobinda.

Primul indicator relevant pentru evolutia creditului in lei este dobinda medie afisata de Banca Nationala. Este vorba despre ROBOR, fostul BUBOR . Indicatorul, care reflecta media dobinzilor practicate de banci la creditele in moneda nationala, este folosit de institutiile de credit pentru a calcula dobinda variabila. Valoarea de vineri a ROBOR era de 11,09% pe sase luni si 10,81% la trei luni. Valori similare nu am mai intilnit decit in luna martie a anului 2005, cind media ROBOR la sase luni a fost de aproximativ 11%, ca si media ROBOR la trei luni. Spre deosebire insa de acea perioada, accesul la credite este astazi mult mai facil in conditiile in care, prin relaxarea normelor, gradul de indatorare a sarit de la maximum 35 la 60% si chiar 70% in unele cazuri. In acelasi timp, si veniturile romanilor au crescut substantial.

Si creditul in euro se situeaza cam la acelasi nivel in conditiile in care, desi marjele adaugate de banci la EURIBOR au scazut, precum si comisioanele bancilor, valoarea dobinzii medii din Europa este aproape dubla fata de 2005. In acest moment, cea mai buna dobinda pentru un credit de nevoi personale este de 7,5%, iar Dobinda Anuala Efectiva (DAE) ajunge la aproape 15%. Rata lunara pentru un credit de 10.000 de euro contractat pe 7 ani se plaseaza undeva intre 153 si 186 de euro. In 2005, desi creditul pentru orice nu exista inca in forma actuala, puteati contracta un imprumut pentru bunuri de folosinta indelungata. Costurile lunare ale unui astfel de imprumut in euro erau cu doar 10-15 euro mai mari decit cele din acest moment. In plus, pe ansamblul anului 2005, leul s-a apreciat cu patru bani fata de euro, ieftinind practic rata la creditul in valuta, in timp ce in 2008 estimarile arata ca moneda nationala va pierde cel putin 10% pe medie fata de euro.

In privinta depozitelor, lucrurile sint si mai clare. Dobinzile sint cam aceleasi si in valoare absoluta, si raportat la inflatie. La nivelul lunii martie, inflatia este estimata a atinge 8,5-8,6%, iar bancile ofera doar in cazul unor promotii dobinzi mai mari de 8,5%. Acelasi lucru se intimpla si in 2005, cind la o inflatie anualizata de 8,6%, media dobinzilor la depozite a fost undeva 7,5-8%.

Economia in general cunoaste o evolutie similara cu cea de la finele anului 2005 si inceputul lui 2006. Inflatia, dobinda, cursul leu-euro, lichiditatea si indicii bursei au valori asemanatoare, daca nu identice, cu cele vazute in acea perioada.

Nivelul inflatiei anualizate, 7,26%, anuntat de Institutul National de Statistica pentru 2007, este similar cu cel inregistrat in luna mai a anului 2006. Mai mult, in aceeasi perioada, dobinda de politica monetara era de 8,5%, iar evolutia preturilor urma un trend ascendent, fortind BNR ca la inceputul lunii iunie 2006 sa modifice dobinda-cheie pina la 8,75%, cel mai apropiat nivel din ultimii trei ani fata de valoarea actuala de 9%.

Pentru mai multe informatii legate de afaceri, imobiliare, media si advertising, economie si finante aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea