Financiar

#deficit comercial #scadere #exporturi #importuri

Deficitul comercial s-a redus cu 35% in primele doua luni din 2010

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus in februarie cu 31,3% fata de luna similara din 2009, la 593,4 milioane euro (2,44 miliarde lei), ca urmare a cresterii exporturilor intr-un ritm mai alert decat importurile, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica. Totodata, pe primele doua luni ale anului, deficitul a scazut cu 35%.

In termeni nominali, exporturile de 20,19 miliarde de lei au fost depasite ca valoare de importuri , care au insumat 24,45 miliarde de lei.

Majoritatea exporturilor si a importurilor realizate in primele doua luni au fost efectuate cu state din Uniunea Europeana .

Astfel, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 15,17 miliarde de lei (3,67 miliarde euro) la expedieri si de 17,32 miliarde de lei (4,19 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 75,1% din total exporturi si 70,9% din total importuri.

Ponderi importante in structura exporturilor si importurilor au fost detinute de grupele de produse masini si echipamente de transport (42,9% la export si 34,5% la import) si alte produse manufacturate (35,4% la export si 30,1% la import).

Doar in luna februarie, diferenta dintre exporturi si importuri a rezultat intr-un deficit comercial de 2,44 miliarde de lei, mai mare cu 35% fata de decalajul inregistrat in prima luna a anului.

Anul trecut, Romania a avut un deficit comercial de 9,8 miliarde euro, al saselea ca marime din UE.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea