Financiar

Deficitul comercial a sarit pragul de 20% din PIB

Balanta comertului exterior si-a accentuat dezechilibrul, in primele patru luni din acest an, deficitul cumulat ajungand la aproape sapte miliarde de euro .

In perioada ianuarie-aprilie 2008, importurile Romaniei au insumat 17,6 miliarde de euro, in timp ce exporturile au totalizat doar 10,7 miliarde de euro, rezultand astfel un de 6,9 miliarde de euro. Aceasta suma reprezinta mai mult de 20% din produsul intern brut (PIB) realizat in primul trimestru din 2008; in acelasi interval din anul trecut, deficitul reprezenta 19,8% din PIB-ul perioadei.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), care a raportat, ieri, datele comertului exterior al Romaniei, in luna aprilie deficitul comercial a depasit din nou pragul de doua miliarde de euro – dupa ce, in ianuarie, fusese de numai 1,4 miliarde de euro.

Singura veste buna ar fi aceea ca dinamica exporturilor a depasit-o pe cea a importurilor, aprilie fiind a patra luna consecutiva cand inregistram acest fenomen. Per ansamblu, in primele patru luni din 2008, importurile au crescut cu 15,8%, iar exporturile – cu 16,7% , fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Fata de configuratia pe categorii de produse din luna ianuarie a importurilor si exporturilor Romaniei, in aprilie se remarca unele schimbari interesante. In primul rand, ponderea alimentelor si bauturilor in a crescut de la 5,7% la 6,1%; de asemenea, ponderea in importuri detinuta de produsele manufacturate s-a majorat de la 29,9% la 30,4%.

Scade ponderea UE in totalul importurilor

Pe de alta parte, in a scazut usor ponderea combustibililor (de la 10,6% la 10,3%) si a crescut cea a materiilor prime – de la 5,4% la 5,8%.

In perioada ianuarie-aprilie 2008, ponderea comertului intracomunitar (relatiile cu statele membre ale Uniunii Europene) a fost de 70% in total, atat la importuri, cat si la exporturi . In aceeasi perioada din anul trecut, potrivit INS, ponderea UE era de 70,6% din totalul exporturilor si de 72,4% din importuri.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea