Financiar

De la 1 iulie cresc preturile la gaze, curent si tigari

De la 1 iulie cresc preturile la gaze, curent electric si tigari Marti, 1 iulie, aduce un nou . Curentul si gazele vor costa mai mult. Majorarea preturilor la utilitati va conduce in mod automat scumpiri in lant la alimente.

Vesti proaste si pentru fumatori, care de marti vor scoate cu 39 de bani mai mult pentru un pachet de tigari. Nu in ultimul rand, autovehiculele vor fi impozitate printr-o taxa de mediu, care inlocuieste vechea taxa auto .

Curentul se scumpeste in medie cu 5,3%, iar facturile consumatorilor casnici cresc cu 4,4%. Precedenta majorare a tarifelor s-a inregistrat in aprilie anul trecut, cand electricitatea s-a scumpit cu 4%.

La gaze naturale, cresterea tarifelor este mult mai accentuata. Scumpirea medie este de 12,5%, iar populatia va plati cu 11,6% mai mult. De la inceputul anului, gazele s-au scumpit cu mai mult de 20%. Ultima majorare a tarifelor, cu 8,5%, a avut loc in februarie.

Cresterea tarifelor la utilitati va provoca scumpiri in lant. Preturile alimentelor ar putea creste intr-o prima faza, cu 5 pana la 15 procente.

O alta scumpire este cea a tigarilor. Majorarea accizelor si costurile determinate de introducerea pictogramelor maresc pretul unui pachet de tigari cu 39 de bani.

Tot incepand de marti autovehiculele vor fi impozitate printr-o taxa de mediu, care inlocuieste vechea taxa auto. Cele mai mari vor fi percepute in cazul autovehiculelor non-Euro si Euro 3, cu o capacitate cilindrica de peste 4.000 de centimetri cubi si un grad ridicat de poluare.

Diferenta dintre taxa auto platita pana in prezent si taxa de poluare auto, care intra in vigoare de la 1 iulie va fi restituita proprietarilor de autovehicule, daca acestia fac o cerere in acest sens.

Solicitantii vor trebui sa aiba asupra lor cererea-tip de restituire a diferentei, care se obtine de la administratia financiara, o copie a cartii de identitate a vehiculului si una a certificatului de inmatriculare. Banii vor fi returnati in cel mult 45 de zile de la data depunerii cererii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea