Financiar

#dobanzi #credite #dobanzi credite

De ce nu scad dobanzile la credite in Romania

Dobanzile la credite nu se pot reduce mai repede din cauza ca marjele de dobanda, calculate ca diferenta dintre dobanda medie la credite si dobanda medie la depozite, sunt intre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est.

Impactul politicii monetare asupra costului creditelor este amanat deoarece piata interbancara nu este o alternativa viabila de finantare pentru banci. Ca urmare, dobanzile la depozite raman ridicate, iar cele la credite nu se pot reduce mai repede din cauza ca marjele de dobanda sunt deja cele mai reduse din Europa Centrala si de Est.

Dobanda medie la depozitele in lei s-a redus de la 6,07% in octombrie 2011 la 5,98% in februarie 2012, desi in acelasi interval dobanda de politica monetara a scazut cu 0,75 puncte procentuale, la 5,5%. Dobanzile medii la depozitele in euro au crescut in aceeasi perioada de timp de la 3,12% la 3,28%.

Ieftinirea semnificativa a creditarii nu este posibila fara o reducere substantiala a dobanzilor la depozite si a rezervelor minime obligatorii. Deficitul contului curent ar putea ramane peste 4% din PIB, in timp ce deficitul bugetar s-ar putea reduce la 3% din PIB.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea