Financiar

#datorie #extern #bani

Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 2,9% in primele doua luni

Romania inregistra la finalul lunii februarie a acestui an o datorie externa totala de 82,348 miliarde euro, in crestere cu 2,9% (2,3 miliarde euro) fata de finalul lui 2009, mai ales in urma intrarii transelor de la FMI, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

La sfarsitul anului trecut, Romania avea o datorie externa totala de 80,061 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale bancii centrale.

In urma cu o luna, BNR evalua datoria externa totala a Romaniei de la finalul lui 2009 la doar 78,656 miliarde euro.

Datoria pe termen mediu si lung reprezenta 82,3% din totalul datoriei externe a Romaniei la 28 februarie, potrivit datelor provizorii ale BNR, in crestere cu circa 2,3 miliarde fata de finalul lui 2009.

Ponderea datoriei pe termen scurt era de 17,7%.

Astfel, la finalul lui februarie, datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei insuma 67,737 miliarde euro, fata de 65,465 miliarde euro la 31 decembrie 2009, iar datoria pe termen scurt se cifra la 14,611 miliarde euro, usor peste nivelul de la finalul lui decembrie.

Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, a crescut cu 1,365 miliarde euro in primele doua luni din acest an, pana la 13,334 miliarde euro, in timp ce datoria externa garantata public a crescut nesemnificativ, la 1,527 miliarde euro.

In schimb, datoria externa negarantata public a scazut cu peste jumatate de miliard in primele doua luni, la 38,48 miliarde euro.

Depozitele constituite pe termen lung in Romania de nerezidenti au scazut usor in primele doua luni, la 7,234 miliarde euro.

Imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI) - in baza acordului stand-by cu Romania, exclusiv suma primita de Ministerul Finantelor de la FMI - insumau 7,162 miliarde euro la 28 februarie, in crestere de la 5,686 miliarde euro la finalul anului trecut, mai arata datele bancii centrale.

Boardul executiv al FMI a finalizat pe 20 februarie a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma carora institutia a pus la dispozitie a treia si a patra transa din imprumut, in valoare de 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST ).

Jumatate din suma urmeaza sa fie folosita pentru finantarea deficitului bugetar, iar restul a intrat in rezervele bancii centrale.

BNR a mai anuntat ca serviciul datoriei externe - pe termen scurt, mediu si lung - a insumat in primele doua luni 6,492 miliarde euro, din care 4,179 miliarde euro a fost pe partea datoriei pe termen scurt.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung - sau raportul dintre serviciul datoriei si exporturi - a fost de 40,4% in ianuarie-februarie 2010, comparativ cu 33,1% in 2009, iar gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute si aur a Romaniei a fost de 10,1 luni de import la 28 februarie, in usoara scadere fata de ianuarie.

BNR precizeaza ca soldul datoriei externe este calculat pe baza cash, adica nu include dobanda acumulata si neajunsa la scadenta si nici alocarile de Drepturi Speciale de Tragere (DST) de la FMI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea