Financiar

#asigurari #pensii facultative #cas

Cum va poate creste salariul fara sa cereti o marire

Salariile nete ale celor care contribuie la fondurile de pensii facultative ar putea creste in urmatoarea perioada, prin scutirea de CAS a sumelor respective. Cotidianul Gandul a facut un calcul, pentru a vedea exact cum poate un angajat sa isi creasca salariul doar prin participarea la un fons de pensii facultative.

Peste 200.000 de romani vor avea dupa varsta de 60 de ani o pensie privata facultativa, iar numarul este asteptat sa creasca in urmatorii ani. Cea mai mare parte dintre acestia lucreaza in institutii financiare , unele ramuri industriale si comert. Spre deosebire de pensia privata obligatorie (pilon II) unde participantul nu are obligatii financiare suplimentare, pensia facultativa (pilon III) presupune o plata suplimentare. Banii pot fi virati in contul de fie de angajat, fie de angajator, fie de ambii.

Fata de pensiile obligatorii, cele facultative prezinta avantajul ca oricine isi poate una, chiar daca nu are carte de munca. Angajatul poate stabili o suma de plata chiar de la inceput, iar administratorii fondurilor de pensii vor calcula valorile respective. Totodata, nu exista o conditie stricta legata de varsta pentru a participa la pensiile facultative, iar contribuabilul poate plati sume diferite de la an la an, in functie de . In afara de suma minima garantata in contract, beneficiarul va primi bani in plus, rezultati din profitul pe care fondul de pensii il obtine dupa ce investeste sumele depuse.

Cum poate creste salariul si cum pot scadea contributiile platite de angajator

Potrivit cotidianului Gandul, una dintre cauzele pentru care nu foarte multi romani au ales sa contribuie la un fond de pensii facultative este aceea ca pensiile de acest tip nu au fost scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale de stat (CAS).

Din 2009, pragul de a contributiilor de la impozitul pe venit sau profit este de 400 euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajatori. Recent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inaintat Ministerului Muncii o propunere de amendament la proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, care vizeaza neincluderea in baza de calcul pentru contributiile sociale a sumelor virate la fondurile de pensii facultative. Cotidianul Gandul a facut un calcul pentru a vedea ce avantaje ar aduce aplicarea deductibilitatii totale pentru pensiile private facultative.

Astfel, daca un angajat primeste un salariu mediu brut de 1.900 lei si vireaza o contributie pentru pensia facultativa de 400 euro pe an, salariul sau net va fi de 1.250 lei. In scenariul propus de CSSPP, care cere scutirea de CAS a contributiilor la pensiile facultative, salariul mediu net creste la 1.383 lei, iar taxele totale platite de angajator scad cu 135 lei fata de actuala situatie, in care exista o deductibilitate partiala, doar de la impozitul de 16%. In varianta scutirii de contributiile sociale, angajatul va primi un salariu mediu net de 1.456 lei, iar angajatorul va plati taxe totale mai mici cu 247 lei fata de situatia din prezent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea