Financiar

#taxa #tva #impozit #cod fiscal

Cum se face decontul de TVA

Utima propunere de modificare a Codului Fiscal, privind decontul de TVA, prevede ca persoanele impozabile care vor realiza achizitii intracomunitare sa fie obligate sa depuna decont de TVA lunar, chiar daca au o cifra de afaceri sub plafonul de 100.000 euro. Frauda fiscala va fi in acest fel considerabil diminuata, deoarece companiile vor putea fi verificate lunar si nu trimestrial, fiind reduse posibilitatile de a plasa pe piata neagra produse care au fost achizitionate intracomunitar din state membre ale UE, estimeaza reprezentantii institutiilor fiscale din Romania.

Incepand cu 11 Aprilie 2009 , decontul de TVA lunar va fi obligatoriu pentru firmele care fac achizitii din UE, prin aceasta masura Guvernul urmarind sa monitorizeze cat mai atent companiile si sa combata in acest fel evaziunea fiscala, prin plasarea produselor cumparate din statele membre UE, pe piata neagra. Astfel, modificarea Codului Fiscal propune ca persoanele impozabile care vor realiza achizitii intracomunitare sa fie obligate sa depuna decont de TVA lunar, chiar daca au o cifra de afaceri sub plafonul de 100.000 euro.

Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxa se adreseaza oricarei persoane impozabile care este inregistrata in scoputi de TVA, conform art. 153, avand dreptul sa scada din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care poate fi exercitat dreptul de deducere (conform art. 145 - 147).

Dreptul de deducere se exercita chiar daca nu exista o taxa colectata sau taxa de dedus este mai mare decat cea colectata pentru o perioada fiscala prevazuta.

Decontul special de TVA se adreseaza persoanelor impozabile care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze, precum si persoanelor juridice neimpozabile care intentioneaza sa faca o achizitie intracomunitara, cu obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA. Acestea trebuie sa depuna un decont special de taxa pentru achizitii intracomunitare, in afara de achizitii intracomunitare pentru mijloace de transport noi sau de produse accizabile.

Astfel, toate persoanele inregistrate in scopurile TVA trebuie sa depuna la institutiile fiscale, pentru fiecare perioada fiscala, un decont, pana la data de 25, inclusiv a lunii urmatoare (luna calendaristica sau trimestru calendaristic - cifra de afaceri sub 100.000 euro si cuprinde operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere).

Dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata este valabil numai in momentul in care taxa este exigibila, respectandu-se astfel conditiile impuse de Codul Fiscal . Deductibilitatea TVA este un drept care poate fi exercitat imediat dupa incheierea perioadei de referinta.

Deducerea taxei pe valoarea adaugata implica TVA achitata pentru bunurile importate, daca acestea sunt destinate activitatilor care desfasoara operatiuni taxabile, de livrari de bunuri sau de prestari de servicii scutite de taxa pe valoarea adaugata , precum si de operatiuni economice, pentru care locul livrarii/prestarii este in strainatate, daca taxa pe valoarea adaugata ar fi deductibila, in cazul in care operatiunea s-ar desfasura in tara.

Operatiunile scutite de taxa includ scutirile pentru exporturi, livrarile intracomunitare si transportul international sau intracomunitar, scutirile speciale legate de traficul international de bunuri si, nu in ultimul rand, scutirile pentru intermediari.

Operatiunile care implica prestarile de servicii financiare si bancare, operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile acestui tip de servicii sau transferul de active (ca urmare a unor operatiuni precum divizarea sau fuziunea). Nu conteaza daca transferul este facut cu plata sau nu, conditia este ca primitorul activelor sa fie o persoana impozabila, iar taxa sa se fi aplicat transferului respectiv.

Totodata, Codul Fiscal acorda dreptul de deducere a TVA si operatiunilor care nu vizeaza livrari de bunuri sau prestari de servicii.

Pe de alta parte, Codului Fiscal descrie si cazurile pentru care nu poate fi dedusa taxa pe valoarea adaugata (articolul 145). Astfel, pentru bunuri/servicii achizitionate de furnizori sau prestatori in contul clientilor si care, apoi, li se deconteaza acestora, precum si taxa aferenta sumelor incasate in numele si in contul altei persoane, care nu sunt incluse in baza de impozitare a livrarilor/prestarilor efectuate, nu se mai deduce TVA.

Cum se face deducerea de TVA?

Pentru bunurile livrate sau pentru serviciile prestate, persoana impozabila va face dovada dreptului de deducere a taxei cu factura, care trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 155.

Pentru bunurile livrate sau pentru serviciile prestate, bunuri sau servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei, dovada se va face cu factura (care trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 155) sau cu autofactura. De asemenea, persoanele trebuie sa inregistreze taxa ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea taxei.

Pentru importurile de bunuri, dovada se face cu declaratia vamala de import sau cu un alt act constatator, care, pentru valabilitate, trebuie sa fie emis de catre autoritatile vamale, iar pentru importurile care mai beneficiaza de amanarea platii in vama a taxei, este necesara prezentarea documentului care arata achitarea TVA catre bugetul de stat.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea