Financiar

Cum se depune declaratia de venit pe 2007

Persoanele fizice care au avut anul trecut venituri din comert, chirii, profesii liberale sau cistiguri din tranzactii cu actiuni trebuie sa completeze si sa depuna Formularul 200 .

Posta ramine cel mai simplu mod de depunere a declaratiei de venitPana la 15 mai, persoanele fizice care au obtinut in 2007 venituri si din alte surse decit salariile sint obligate sa depuna la Fisc declaratia de venit pe anul precedent, cunoscuta si ca Formularul 200. Aceasta se depune de catre cei care au avut venituri din activitati independente, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, chirii, cistiguri din tranzactii cu actiuni si cistiguri din operatiuni de vinzare-cumparare de valuta la termen.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trimite la domiciliu, in perioada urmatoare, plicuri cu formularele de completat alaturi de plicuri autoadresate. Dupa completare, formularul trebuie pus in plicul autoadresat si lasat la ghiseul postal. Publicitate

Agentul de la ghiseu este obligat sa dea in schimbul plicului dovada depunerii lui. Desi a mai ramas putin mai mult de o luna pina la data-limita de depunere a declaratiilor fiscale, ANAF nu stie inca momentul in care va incepe sa trimita plicurile si nici termenul-limita pina la care cei care trebuie sa depuna declaratiile trebuie sa astepte corespondenta ANAF.

In caz ca plicul nu apare, formularul poate fi descarcat de pe pagina web a ANAF la sectiunea Asistenta contribuabililor, subsectiunea Persoane fizice. Poate fi trimis prin posta la unitatea fiscala de care apartineti sau direct la ghiseul Administratiei Finantelor Publice.

Primul cimp de completat dupa datele de identificare este Natura veniturilor. La aceasta categorie se bifeaza casuta corespunzatoare tipului de venit realizat, dupa caz: venituri comerciale, venituri din profesii libere sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, cistiguri din transferul titlurilor de valoare (in functie de perioada de detinere a titlurilor de valoare, detinute mai mult de 365 de zile sau detinute mai putin de 365 de zile, inclusiv) sau cistiguri din operatiuni de vinzare-cumparare de valuta, pe baza de contract.

La Determinarea venitului net se bifeaza casuta corespunzatoare in functie de modul de determinare a venitului net: in sistem real, pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe norma de venit. Acolo unde formularul solicita mentionarea sediului se completeaza adresa sediului sau locului principal de desfasurare a activitatii. In cazul in care activitatea se desfasoara prin mai multe puncte de lucru, se completeaza adresa sediului sau locului principal de desfasurare a activitatii.

Datele de identificare a bunului pentru care se cedeaza folosinta se completeaza numai de catre cei care realizeaza venituri din chirii si arende. Aici se inscriu datele de identificare a bunului a carui folosinta este cedata. De exemplu, pentru imobile se trece adresa completa (strada, numar, bloc, etaj, apartament). Pentru autovehicule se va scrie tipul, anul de fabricatie, numarul de inmatriculare, seria motorului si seria sasiului. In casuta in care se cer documentele de inchiriere se inscriu numarul sub care a fost inregistrat la organul fiscal contractul incheiat intre parti, precum si data inregistrarii acestuia. Data inceperii/incetarii activitatii se completeaza de catre cei care isi incep/inceteaza activitatea in cursul anului fiscal.

Persoanele care realizeaza venituri din activitati comerciale si/sau din exercitarea unei profesii libere determinate in sistem real completeaza Declaratia pe baza datelor din evidenta contabila . La Venit net se inscrie diferenta dintre venitul brut si cheltuielile aferente deductibile, daca venitul brut e mai mare decit cheltuielile deductibile. Daca venitul brut este mai mic decit cheltuielile deductibile, suma rezultata se trece la categoria Pierdere fiscala.

In cazul persoanelor care au venituri din proprietate intelectuala, la categoria venit brut se trece suma veniturilor de aceasta natura din toate sursele. Categoria Cheltuieli forfetare se completeaza de catre persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala si care determina venitul net pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Se inscrie suma rezultata prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 50% la venitul brut realizat din drepturile de proprietate intelectuala aferente operelor de arta monumentala sau prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 40% la venitul brut realizat din valorificarea celorlalte drepturi de proprietate intelectuala.


Aboneaza-te la Newsletter-ul de Economie Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea