Perioada sarbatorilor aduce, pe langa concedii, relaxare, petreceri cu prietenii si mese in familie, cheltuieli usturatoare. Multi parinti, copii, soti sau prieteni dau sume mari de bani pe cadouri si incep noul an cu o gaura serioasa in buget. In acest articol, vom incerca sa va aratam cum puteti sa treceti de sarbatori fara datorii.
Datoriile din decembrie
Luna decembrie este o perioada a cheltuielilor mari, chiar daca scoatem din schema cadourile de Craciun. temperaturile scazute fac ca facturile la caldura sa creasca si ca oamenii sa cheltuie mai mult pe transport, pentru ca vremea rea si zilele scurte nu le mai permit sa mearga pe jos sau cu bicicleta.
Astfel, cheltuielile cu cadourile vor veni peste o situatie financiara deja problematica. In decembrie, lumea cheltuieste mult pe cadouri, petreceri sau reuniuni cu familia, iar multe dintre aceste cheltuieli se fac pe credit.
Alegeti cum platiti
Cand va apucati de cumparaturile pentru sarbatori, ar fi bine sa va ganditi cum platiti, mai ales daca vreti sa incarcati cheltuielile pe un card de credit .
Cardurile emise de magazine, cu toate ca va aduc discounturi, nu sunt o alegere prea buna, pentru ca de obicei au dobanzi mari. Puteti sa platiti cu ele daca aveti cum sa rambursati integral suma cheltuita pana la scadenta si sa scapati, astfel de dobanda. Altfel, tot ce cumparati va deveni automat mult mai scump.
O idee mai buna ar fi o . Pentru aceasta va trebui sa aveti un rating bun, insa ea vine cu dobanzi mai bune decat cardurile emise de magazine. Daca nu reusiti sa obtineti o linie de credit , o alta alternativa ar fi sa aveti un card de credit cu o dobanda buna.
Planuiti-va cheltuielile
Craciunul se sarbatoreste de mai bine de o mie de ani pe aceeasi data, asa ca nu aveti cum sa spuneti ca va poate lua prin surprindere. Daca stiti sigur ca veti avea cheltuieli mari si pe ce veti da banii, e mai bine sa economisiti din timp decat sa faceti datorii si sa acumulati dobanzi.
Asa cum am spus si mai sus, daca alegeti sa cumparati pe credit, pretul cumparaturilor va fi, de cele mai multe ori, mai mare decat valoarea reala a acestora. Chiar daca anul acesta nu ati apucat sa strangeti bani pentru a plati totul cu cash, ar fi bine sa va pregatiti pentru anul viitor.
Planificarea chltuielilor implica si realizarea unei liste de cumparaturi si cautarea celor mai bune preturi. Ar fi bine sa evitati sa va hotarati direct in magazin ce vreti sa luati, pentru ca in acest fel veti ajunge sa cumparati cadouri multe la preturi mari . Ca sa nu mai spunem ca exista o sansa mare ca, odata ajunsi in magazin, sa descoperiti multe lucruri pe care vi le-ati dori pentru dumneavoastra si sa incarcati astfel nota de plata serios.
O idee buna este sa va hotarati ce vreti sa cumparati pentru fiecare membru al familiei sau prieten si, daca un obiect nu se afla pe lista, sa nu-l luati.
Reparati "dezastrul"
Daca, totusi, nu ati reusit sa va controlati si, cuprinsi de spiritul sarbatorilor, ati intrat in datorii, nu disperati . In cazul acesta, trebuie sa scapati de datorii incet, dar sigur.
O strategie demna de luat in seama este sa platiti in primul rand datoria care are cea mai mare dobanda si sa-i acordati cele mai mari sume posibile. La restul datoriilor, puteti sa platiti suma minima. Odata ce ati scapat de datoria cea mai arzatoare, va concentrati pe urmatoarea, in ordinea importantei, si asa mai departe. In acest fel, veti minimiza efectul dobanzilor si veti scapa de datorii mai repede.
Cadouri facute din suflet
Datul cadourilor este o treaba complicata. Multi comercianti vin si spun "nimic nu spune mai bine 'ma gandesc la tine' decat sa-i cumparati persoanei iubite produsul nostru". Lasand la o parte ironia afirmatiei ca un produs vandut in masa exprima o iubire unica, o alternativa mai buna ar fi sa va folositi creativitatea, mai degraba decat portofelul, atunci cand vreti sa faceti un cadou. Daca dati in dar un obiect in care se vede ca ati pus suflet, cel mai probabil veti lasa o impresie mai buna si de mai lunga durata decat daca luati unul scump, dar banal.
De asemenea, ati putea alege cadouri care sa va permita sa programati cheltuiala pentru mai tarziu. De exemplu, puteti rezerva doua bilete pentru o croaziera in vara, pe care sa le platiti chiar in vara. Cadoul poate fi facut de Craciun, va avea acelasi efect, insa cheltuiala va veni mai tarziu, ceea ce va va da timp sa va pregatiti.
Nimeni nu spune sa fiti zgarcit de Craciun. Puteti sa fiti darnic si sa intrati in spiritul sarbatorilor, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va faceti o gaura in buzunar. Daca va planificati bine cheltuielile, le puteti arata celor dragi ca ii iubiti fara sa fie nevoie sa va faceti o gaura in buzunar.