Financiar

# cheltuieli sub control #cheltuieli

Cum sa pastrezi cheltuielile sub control, chiar si cand toate cele necesare se scumpesc

Romania trece printr-o perioada in care multe produse si servicii se scumpesc, adesea din motive ce tin de trenduri internationale (scumpiri ale materiilor prime, scumpiri la nivel global in lantul de furnizare). Conform datelor publicate in luna august de catre Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei in luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5%. Cel mai mult s-au scumpit marfurile nealimentare (cu 7,64%) si serviciile (cu 2,74%).

Veniturile populatiei au crescut in ultimii ani, iar acesta este unul dintre factorii care, in mod natural intr-o economie, pune presiune pe preturile de consum. Spre exemplu, multi producatori si retaileri cresc preturile catre clientii finali pentru a acoperi inclusiv cresterile de salarii ale angajatilor lor. Motivele sunt multe si complexe si totul are legatura intr-o economie libera.

In ultima luna, s-a vorbit foarte mult despre cresteri de preturi la energie, cu temeri ale unor noi scumpiri in perioada urmatoare pentru furnizarea de energie electrica si gaze naturale. Este o realitate generata de consumul ridicat de energie la nivel global. Romania nu poate face exceptie de la ceea ce se intampla in regiune, spre exemplu in Grecia, unde s-au consemnat cresteri de zeci de procente in aceste luni la facturile de curent electric.

Intr-un astfel de context nedorit, cum sa pastrezi cheltuielile sub control, chiar si cand toate cele necesare se scumpesc? Ramanand la problema momentului in mass-media si anume pret gaze naturale si curent electric, principalele sfaturi tin de alegerea furnizorului de pe piata libera, alegerea unei anumite oferte mai avantajoase si limitarea consumului. Pentru aceasta ultima parte, dincolo de consumul mai rational, poti investi in aparate electrocasnice si electronice mai performante, cu un consum de energie mult mai redus.

Preturile cresc insa si la bunuri de folosinta indelungata, la alte categorii de servicii si mai ales la produsele alimentare, dupa cum se poate vedea in multe hipermarketuri si supermarketuri. Cum sa te protejezi de aceste cresteri? Pe termen scurt si mediu, poti avea grija mai multa la bugetul de cheltuieli. Alege responsabil, consuma rational, planifica totul cat mai mult si evita cumparaturile din impuls. Urmareste cataloagele promotionale, in campanii poti cumpara produse chiar si cu zeci de procente reducere. In cazul multor produse (articole alimentare conservate, cele de curatenie, de igiena etc.), exista termene de valabilitate indelungate, deci poate fi istet sa ai stocuri (fara a exagera!) realizate exclusiv in perioadele cu campanii promotionale consistente.

Pentru a pastra cheltuielile sub control, ai putea actiona si asupra anumitor obiceiuri din viata de zi cu zi: sa iei mai rar masa in oras, sa alegi cafeaua pe care ti-o prepari singur (poti cumpara espressor profesional tot la promotie), sa mergi mai mult pe jos, cu mijloace de transport in comun sau cu bicicleta. Pentru vacante si calatorii, rezerva totul din timp, cauta oferte early booking, analizeaza atent si realizeaza economii. Putin cate putin, se poate ajunge la valori mari, care vor conta pentru bugetul general al gospodariei, chiar si daca exista inflatie.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea