Financiar

#buget #card de credit #datorii

Cum sa fii responsabil financiar

Ce inseamna sa fii responsabil din punct de vedere financiar? Este o intrebare complexa, cu un raspuns la fel de complex, insa la baza are urmatoarea regula: sa traiesti in limita a cat iti permiti, adica sa cheltuiesti mai putin decat castigi . Expertii de la Investopedia.com iti ofera cateva sfaturi care sa te ajute sa fii responsabil financiar.

Cardurile de credit si datoriile

Daca vrei sa fii responsabil din punct de vedere financiar, nu e de ajuns doar sa-ti platesti rata la cardul de credit. De fapt, daca nu reusesti sa iti platesti cum trebuie ratele la card inseamna ca deja cheltuiesti mai mutl decat castigi. Folosirea responsabila a unui card de credit inseamna sa-ti poti plati datoria in intregime in fiecare luna.

Totodata, cardurile ar trebui folosite pentru a plati ceva cu usurinta, nu ca o solutie pentru lipsa de bani. Cardurile de credit si de debit au avantajele ca te scapa de caratul banilor cash in portofel si ca pot fi foarte folositoare in caz de urgenta.

Insa daca ai nevoie de bani si trebuie neaparat sa apelezi la card, un comportamnet responsabil iti va dicta sa iti ajustezi cheltuielile viitoare pana cand reusesti sa iti platesti datoria.

Actioneaza spre binele tau

Pentru multe persoane, reducerea ratelor si imprumuturilor e mai usor de spus decat de facut. Insa, daca ne uitam mai bine, aceasta problema se reduce la a face bine diferenta intre necesitati si mofturi . De exemplu, poate ca intr-adevar ai nevoie de o masina, dar cel mai probabil nu ai nevoie de un Mercedes si daca nu poti plati mare parte din pretul ei din economii, mai bine n-o cumperi.

La fel, daca ai nevoie sa iti iei o casa, ai putea sa nu te orientezi direct spre un apartament cu 4 camere. E adevarat ca de cele mai multe ori vei avea nevoie de un credit ipotecar pentru a o cumpara, dar incearca sa obtii unul care sa nu te ruineze. De asemenea, ar ajuta daca ai putea sa platesti si un avans, pentru a reduce din datorie.

Fa economii

E complet iresponsabil sa cheltuiesti toti banii pe care ii castigi. Cel mai probabil nu ai vreun fond de investitii in spate, care sa-ti dea bani in continuu, asa ca inceasca sa pui o parte din salariu deoparte, chiar inainte de a te ocupa de facturi si alte plati. Tinta perfecta ar fi sa economisesti cam 10% din castiguri, insa oricat ai reusi, e tot bine.

Fondul de urgenta

Responsabilitatea financiara inseamna sa fii pregatit pentru neprevazut. Expertii sunt de parere ca ar trebui sa ai destui bani pusi deoparte incat sa te poti intretine timp de cateva luni, daca ramai fara venit. Daca stii ca un salariu neprimit la timp sau pierderea slujbei te-ar ruina , inseamna ca trebuie sa iei masuri acum.

Sa nu-ti pese de ce fac vecinii

Responsabilitatea financiara inseamna sa poti avea grija de familia ta. Pentru asta, trebuie sa te concentrezi pe nevoile ei, nu pe ce fac ceilalti din cartier. Daca ei cheltuiesc mult, nu trebuie sa o faci si tu, din dorinta de a te apropia de statutul lor. Cel mai probabil, majoritatea cheltuiesc ireponsabil si peste masura, asa ca sigur nu vrei sa fii in situatia lor.

Fa-ti un buget

Bugetul este una dintre pietrele de temelie ale responsabilitatii financiare. Trebuie sa stii intotdeauna pe ce se duc banii tai. Antreprenorii de succes stiu cat de important este sa iti cunosti bine cash-flow-ul, asa ca fa si tu ca ei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea