Financiar

# idei utile #economii #criza

Cum sa faci economii in vreme de criza. Idei utile

In ultima perioada ne confruntam cu un val de schimbari economice si de scumpiri cu impact direct asupra calitatii vietii. De la mancare, pana la pretul energiei electrice sau al carburantului, facturile noastre au inregistrat cresteri semnificative. Acest lucru ne determina pe fiecare sa ne gandim la solutii pentru economisire si pentru a avea un trai mai bun, fara grija zilei de maine.

 

Ce putem face? Iata cateva idei simple, care sa ne ajute in reorganizarea bugetului personal.

Cu ce ne deplasam

Un prim pas ar fi sa calculezi cat consuma masina ta pe luna si sa iei in considerare inlocuirea ei cu una electrica. Daca nu vrei sa faci schimbarea brusc, sa stii ca exista si masini hybrid ieftine, din care sa alegi modelul care ti-ar placea. Alegerea unei masini hybrid te poate ajuta sa ai un consum mai mic, poti folosi functia electrica prin oras, iar pentru distante lungi, poti pune combustibil, in functie de autonomia masinii. Daca alegi acest tip de masina, vei face economie, dar vei contribui si la protejarea mediului inconjurator.

O alta varianta ar fi sa folosesti cat mai des mijloacele de transport in comun. Sa iti faci abonamente pe liniile de autobuz, tramvai sau metrou. Iar in deplasarile mai lungi, sa folosesti trenul. Masina o poti folosi doar la nevoie, in locurile greu accesibile cu mijloace de transport in comun.

Cum facem cumparaturile

Prima regula ar fi sa nu pleci la cumparaturi de alimente fara sa fi mancat inainte. Risti sa iei si ce nu ai nevoie neaparat. Apoi, fa-ti o lista pe care sa o respecti si nu cumpara nimic in plus. Alege din promotiile magazinelor mici, din cartier, in detrimentul hipermarketurilor. Mergi in piata dupa legume si dupa fructe si alege producatorii locali.

Planifica meniul saptamanal si gateste acasa cat mai des cu putinta. ia-ti pachet chiar si la birou si evita sa comanzi mancare. Vei econmisi destul de mult daca vei face acest lucru.

In ceea ce priveste articolele de imbracaminte si incaltaminte, poti opta pentru calitate in locul cantitatii. Ia-ti incaltaminte de piele pe care sa o ingrijesti si sa o pretuiesti, ca sa o porti mai mult de un sezon. La fel si cu hainele; poarta un pulover sau o camasa de cel putin 30 de ori. Ce nu ti se mai potriveste, doneaza. Astfel, vei prelungi durata de viata a lucrurilor si cineva se va bucura de ele in continuare.

Atunci cand ai de ales cadouri pentru cineva drag, alege ceva personalizat sau, daca te pricepi, creeaza tu ceva handmade in loc sa achizitionezi un cadou impersonal si costisitor.

Cum reducem costul facturilor

Cum poti face asta? Cam dificil la prima vedere. De exemplu, daca inlocuiesti becurile normale cu cele cu led, vei avea un consum mai mic. Scoate din priza electrocasnicele pe care nu le folosesti. La fel si incarcatoarele de telefon sau de laptop.

Alege un furnizor de energie electrica dupa ce verifici pretul per kilowatt si conditiile de facturare. Daca nu ai un contor cu autocitire, fii consecvent si trimite indexul de lumina in fiecare luna. Astfel, vei avea control asupra consumului de curent electric. Daca stai la casa, alege sa iti montezi panouri solare si sa devii chiar tu furnizor de electricitate.

In ceea ce priveste consumul de apa, poti face si aici economii. Nu lasa apa sa curga cand te speli pe dinti sau in general, cand ai ceva de spalat in chiuveta. Investeste intr-o masina de spalat vase si, astfel, vei vedea ca va scadea consumul de apa din casa ta.

Pune-ti filtru de apa la chiuveta din bucatarie sau ia-ti o cana cu filtru si, in acest mod, vei economisi si banii pe care ii dai lunar pentru apa de baut. In plus, nu vei mai polua natura asa de mult cu plastic din pet-uri.

Cum facem economii in bani

Chiar daca va fi greu la inceput, formeaza-ti un obicei sa economisesti 10% din veniturile lunare ale fiecarui membru al familiei. Deschide-ti un cont de economii comun, in care sa virati lunar ce este nevoie pentru cheltuielile fixe, plus banii extra pe care ii castigati.

Faceti un document in care sa treceti toate cheltuielile lunare. Astfel, veti reusi sa le tineti mai bine sub control.

Indiferent de alegerile pe care le facem in ceea ce piveste economiile lunare, impotant este sa fim atenti la cheltuieli si sa ne formam un obicei din asta.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea