Financiar

#cheltuieli #bani

Cum sa cheltui mai putini bani decat castigi

Daca te-ai hotarat sa preiei controlul banilor tai, cu siguranta printre motivele pentru care vrei sa faci o schimbare se numara si faptul ca nu reusesti sa faci economii sau pentru ca nu stii sa spui cu certitudine pe ce se duc banii. Intr-adevar, banii sunt facuti sa circule insa poti alege tu directia in care vrei sa ajunga.

 

Cu atat mai mult cu cat nici nu stii cand ai nevoie de imbunatatiri de ultim moment in locuinta, de tratamente medicale urgente ori de alte lucruri care nu suporta amanare. Desigur, pe acestea le poti acoperi cu credite nebancare rapide, dar si in acest caz ar fi bine sa stii ca ai cum sa rambursezi imprumutul fara sa fii depasit financiar de situatie. De aceea, iti poti elabora de un sistem de gestionare eficienta a veniturilor si cheltuielilor.

Ce sistem propun specialistii

Sistemul de gestionare a bugetului personal recomandat de expertii in educatie financiara se numeste simplu 50/30/20 si este gandit sa te ajute sa traiesti in limita posibilitatilor tale financiare, dar si pentru a te ajuta sa faci economii si pentru a-ti crea un buget destinat indeplinirii unor obiective pe termen lung.

Acest sistem presupune ca 50% din veniturile tale sa fie directionate spre cheltuieli esentiale precum chirie, utilitati, transport, alimente. Baza aceasta iti asigura necesitatile lunare. A doua parte de 30% este destinata cheltuielilor precum haine noi, vacante, mers la cinema ori alte activitati pe care vrei sa le faci in timpul liber.

Restul de 20% din venituri sunt pentru achitarea datoriilor, ratelor, plan de pensionare si fond de urgenta. Dintre acestea, fondul de urgenta este acea suma de bani la care contribui lunar pentru a fi asigurat ca poti sa te descurci in situatii neprevazute. E indicat sa acopere 6 salarii lunare, iar cand ai atins acest prag, poti contribui in continuare la acest fond pentru indeplinirea altor planuri.

Desi poate parea contraintuitiv, expertii in educatie financiara sunt de parere ca primii bani pe care ar trebui sa ii pui deoparte sunt economiile. Punand deoparte tocmai aceasta suma, lucrezi mai bine la stabilitatea financiara dorita. Pentru a nu fi tentat sa folosesti acei bani, ii poti depozita chiar intr-un cont fara card atasat, la o alta banca fata de cea unde ai contul curent.

Sistemul acesta este de real folos in gestionarea banilor si mai ales in situatia in care vrei sa apelezi la credite pentru nevoi personale, de exemplu. Dispunand de acest buget, poti achita ratele fara sa te impovarezi.

Provident este una dintre institutiile care ofera astfel de credite, iar unul dintre sfaturile oferite este exact acesta legat de stabilirea ratelor pe care ti le poti permite.

Nu in ultimul rand, fii realist cand alcatuiesti acest bugetul de economii si incearca sa fii flexibil la inceput. Stim cu totii cat de greu sunt de adoptat unele obiceiuri, oricat de mici, de aceea este important sa iti stabilesti obiective realiste si specifice. De exemplu, un obiectiv poate fi sa achiti o anumita parte din datorii pana la o anumita data – stabilesti tu sumele exacte si data.

Mici schimbari care te ajuta sa fii mai organizat

Pe langa mentinerea unui buget care ar trebui sa fie o regula de respectat, poti adopta si alte mici obiceiuri care sa iti faca viata mai usoara.

Plata facturilor poate fi mai simpla daca achiti din contul bancar, prin selectarea optiunii de “plata recurenta” catre furnizor ori daca efectiv iti rezervi o anumita zi din luna pentru plata tuturor facturilor. Testeaza si gaseste varianta potrivita tie pentru a evita penalitatile de intarziere!

In privinta cumparaturilor tentante, pune-ti o serie intrebari. Oare ai nevoie neaparat de ceea ce doresti sa cumperi? Se potriveste cu ceea ce ai deja? Il cumperi pentru o singura utilizare si l-ai putea mai degraba imprumuta? Unde il vei depozita? Te destabilizeaza financiar? Acestea sunt valabile atat pentru achizitia obiectelor mici, dar si pentru cheltuieli mai mari.

Daca ai nevoie de schimbari in casa ori apartament si iti iei un credit, foloseste aceleasi principii, fa o lista de necesitati si solicita strict cat ai nevoie. Limiteaza suma imprumutata la cat de putin posibil.

Bineinteles, la atingerea obiectivelor, ofera-ti cate o recompensa care sa nu te destabilizeze financiar. Rasplateste-ti eforturile, bucura-te de roadele muncii tale si vei continua cu si mai mult spor si motivatie! Aceste pauze de la economisire sunt binevenite!

Iti dorim mult succes pentru obtinerea rezultatelor dorite!

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea