Financiar

#debitor #subcontractor #datorie

Cum recuperati banii de la o firma rau-platnica?

Scenariu: Ati lucrat ca si subcontractor la o firma din Capitala. Timp de mai multe saptamani, firma partenera v-a tot amanat cu semnarea contractului invocand diferire motive, mai mult sau mai putin plauzibile. Ati demarat lucrarile din dorinta de a salva timp, iar atunci cand ati finalizat proiectul, plata lucrarilor s-a lasat asteptata.

In unele cazuri subcontractorii primesc o parte din bani, in alte cazuri acestia nu vad nici macar un leu pentru efortul depus. Ce pot face firmele subcontractate pentru a-si recupera banii de la societatile rau-platnice? Cum pot fi evitate astfel de situatii?

"Avand in vedere ca nu exista contract semnat, singura modalitate legala de recuperare a debitului este de a formula o actiune in pretentii impotriva contractantului. In sustinerea acestei actiuni pot fi folosite orice mijloace de proba, de la facturi, inscrisuri, interorgatoriu, pana la martori, pentru a dovedi ca subcontractorul si-a indeplinit obligatiile (adica lucrarea a fost executata si eventual receptionata), iar plata nu a fost facuta in totalitate", ne-a declarat avocatul Roxana Dinulescu de la biroul de avocatura Dinulescu si Maxim.

Ea a precizat ca "sansele de succes depind foarte mult de documentele care exista, cum ar fi proces verbal de receptie a lucrarii semnat de ambele parti, factura semnata de primire, oferta acceptata de cealalta parte".

Actiune in pretentii presupune insa o etapa preliminara, aceea a concilierii. In acest sens, veti trimite societatii debitoare o notificare scrisa prin care ii veti invita la o intalnire intr-un loc si la o data si ora stabilita de dumneavoastra. La stabilirea datei trebuie sa luati in considerare ca aceasta nu poate fi mai devreme de 15 zile libere de la data la care destinatarul primeste corespondenta.

In cazul in care partea adversa se prezinta la intalnire puteti negocia eventual o esalonare a debitului si incheia un proces verbal in acest sens. Acest proces verbal va fi util in instanta ca dovada a recunoasterii datoriei. In cazul in care nu se prezinta, veti atasa dovada efectuarii procedurii la cererea de chemare in judecata.

Actiunea in pretentii se timbreaza la valoare. In functie de suma, debitorul are una sau doua cai de atac. In cazul in care creanta firmei subcontractoare este mai mare de 30.000 lei si mai veche de 30 de zile se poate face cerere pentru deschiderea procedurii de insolventa (faliment).

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea