Financiar

Cum poti plati o taxa de poluare auto mai mica

Ministerul Finantelor a publicat normele de calcul si de restituire a taxei auto. Taxa de poluare auto poate scadea, daca proprietarul ofera autoritatilor, pe proprie raspundere, amanunte concludente referitoare la starea tehnica si dotarea masinii.

Ministerul Economiei si Finantelor a publicat, ieri, pe site-ul institutiei, normele de aplicare a ordonantei privind introducerea taxei de poluare auto.

In acestea sunt prezentate procedurile de calcul pentru noua taxa si de restituire a diferentei fata de suma platita conform Codului Fiscal.

Taxa de poluare va fi calculata de astazi printr-o formula care include stabiliti in functie de gradul de poluare a motorului (normele Euro) si emisia de dioxid de carbon.

Cei care vor inmatricula, de astazi, autovehicule second-hand vor beneficia insa de o reducere suplimentara a taxei de poluare auto daca declara pe propria raspundere ca rulajul mediu anual real al masinii este mai mare decat cel considerat standard pentru categoria respectiva a vehiculului.

Situatii in care se acorda reduceri

Suma va putea fi redusa si atunci cand persoana care solicita inmatricularea unui autovehicul face dovada, pe baza expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Roman , ca deprecierea autovehiculului rulat este mai mare decat cea indicata de grila fixa prevazuta in ordonanta.

Pentru fiecare tip de autovehicul va fi aplicat un nivel standard privind rulajul mediu anual. La calculul taxei de poluare se va mai lua in considerare atat situatia tehnica generala, cat si nivelul de dotare al masinii. Pentru stabilirea acestuia din urma se va verifica daca masina beneficiaza de aer conditionat, ABS si airbag.

Taxa inapoi, pentru masinile "moarte"

In cazul autovehiculelor inmatriculate in Romania incepand cu 1 iulie 2008 si scoase ulterior din parcul auto national, statul va restitui, la cerere, valoarea reziduala a taxei. Aceasta reprezinta suma care ar fi platita pentru masina daca aceasta ar fi inmatriculata la momentul scoaterii din parcul auto national.

Solicitantul va trebui sa ateste insa, prin copia legalizata a cartii de identitate a masinii scoase din parcul auto, ca a fost ultimul proprietar al autovehiculului. Trebuie sa se prezinte totodata si dovada radierii din circulatie a masinii, factura/contractul de vanzare-cumparare sau declaratia vamala de export ori certificatul de distrugere a vehiculului.

Nivelul taxei poate fi contestat


Normele prevad si faptul ca persoanele nemultumite de acordarea reducerii pot contesta suma pe care au platit-o sau pe care o au de platit. In baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Expertilor Tehnici, contestatarii pot astfel beneficia de o reducere si mai mare.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea