Financiar

#prima casa #program prima casa #credit #client

Cum obtii cel mai avantajos credit Prima Casa?

Programul Prima Casa este mai avantajos daca este achizitionat pe o perioada mai scurta de timp. Pentru aceasta insa, cel care ia creditul trebuie sa isi permita sa dea o rata putin mai mare in fiecare luna.

In cazul in care creditatul doreste sa ia un credit pe 30 de ani, el va plati aproape dublul banilor imprumutati. Potrivit Gandul, pentru un credit “ Prima Casa ” de 50.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, suma totala de rambursat este de circa 99.000 euro. Pentru aceeasi suma de 50.000, creditata insa pentru 25 de ani, suma totala de restituit este de 90.000 euro, rata lunara fiind insa mai mare cu aproximativ 25 de euro.

Daca un roman ia un credit de 50.000 de euro prin programul “Prima Casa”, el are de platit lunar o rata fixa de 289 de euro, pentru o perioada de returnare de 25 de ani, in timp ce, daca alege 30 de ani pentru returnare, lasa la banca in fiecare luna cate 265 de euro.

Cei care imprumuta trebuie sa fie insa atenti la anumiti indici bancari care se aplica contractelor. "Dobanda anuala pentru programul «Prima Casa» este revizuibila la fiecare trei luni, in functie de indicele de referinta Euribor la trei luni. Ca urmare, se modifica si suma din dobanda lunara, care ajunge de la 203 euro in prima luna la circa un euro la ultima rata", au declarat pentru Gandul reprezentantii Garanti Bank.

Indicele de referinta Euribor este rata dobanzii la trei luni, la care bancile europene se imprumuta intre ele in euro. La 1 august acest indice avea valoarea de 0,9%, dobanda finala obtinandu-se din adaugarea marjei bancii, de 3,99%. Important de precizat este insa faptul ca odata cu cresterea acestui indice, creste si rata, deci si suma pe care o are de platit cel care si-a achizitionat creditul.

In ce priveste antecontractele de vanzare-cumparare, specialistii bancilor, citati de Gandul au recomandat clientilore sa isi negocieze cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea