Financiar

#putere #lideri #incredere #electorat #criza

Criza impinge electoratul sa acorde un cec in alb liderilor aflati la putere

Liderii europeni au folosit criza financiara ca pe o oportunitate , rasturnand situatia in favoarea lor si castigand popularitate in randul electoratului, care si-a pus toata speranta si increderea in faptul ca acestia vor reusi sa salveze economia tarii de la colaps .

Oamenii din tarile Europei, dar si din Canada sau SUA si-au pus toate sperantele in liderii alesi, asteptandu-se, cu o incredere aproape oarba, ca acestia sa faca minuni si sa scape tara din criza. De aceea, lideri ca Sarkozy, Brown si Merkel, care inainte de criza economica scadeau vertiginos in sondaje, au inceput sa isi revina si sa recastige increderea si popularitatea in randul electoratului.

"Este evident ca liderii europeni au castigat popularitate si incredere de la inceputul crizei financiare. Ei au folosit aceasta criza ca pe o oportunitate de a se afirma pe scena mondiala si internationala, demers ce inevitabil le creste popularitatea", a declarat pentru NewsIn analistul Thomas Klau, director editorial la European Council on Foreign Relations (ECFR) si editorialist al Financial Times Deutschland.

Astfel, potrivit lui Klau, in situatii de criza oamenii se feresc sa dea voturi critice si nu mai pun sub semnul intrebarii legitimitatea liderilor de care sunt condusi. Fortele aflate la putere pot folosi criza ca o oportunitate pentru a-si arata competenta si forta de a actiona. Criza are astfel un impact pozitiv asupra guvernelor aflate la putere, iar oamenii vor fi mai precauti sa faca schimbari de administratie, oferindu-si devotamentul celor care fac eforturi sa ii calauzeasca in afara pericolului.

Totodata, criza financiara globala a adus cu sine regularizari si masuri interventionste ale statului. Intrebat daca, in acest context, Europa ia o turnura catre orientarea de stanga, Klau consider ca, mai degraba, "Europa incerca sa se indeparteze de o ideologie economica precedenta, care prevedea cat mai putine reglementari. Se poate considera ca Europa, din necesitate, a adoptat masuri care sunt oarecum de stanga", este de parere Klau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea