Financiar

#estul europei #ue #romania #gazprom #diminuare #presiune #gaz

Criza gazelor incepe sa se resimta in estul Europei

Criza gazelor dintre Rusia si Ucraina avea drept rezultat, luni, " nereguli " in aprovizionarea unei parti a Uniunii Europene si reducerea volumelor de gaz primite de tarile balcanice .

Rusia a anuntat luni ca va reduce volumul gazului livrat Europei prin Ucraina, pentru a descuraja Kievul sa ia din acesta, dar a promis ca isi va aproviziona clientii europeni pe alte cai, relateaza AFP.

La Bruxelles, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a confirmat "nereguli" in apriovizionarea unora dintre cele 27 de state membre, dar a afirmat ca acestea nu constituie "un pericol imediat", pentru ca nivelul stocurilor este "destul de ridicat, intre 70% si 90%".

"Cateva tari au inregistrat variatii ale volumelor primite", dar o parte dintre probleme au fost deja rezolvate, a explicat purtatorul de cuvant al comisarului pentru energie Ferran Tarradellas. Aflat in turneu european pentru a apara punctul de vedere rus in conflictul cu Ucraina, vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev are prevazute contacte cu oficiali europeni marti la Berlin.

In UE, tarile care incep deja sa resimta efectele crizei ruso-ucrainene sunt cele estice. In Slovacia, aprovizionarea a revenit la normal dupa o usoara scadere a volumelor livrate la sfarsitul saptamanii, a anuntat grupul SPP. In Cehia, livrarile au scazut cu 9,5% luni.

In Romania, livrarile de gaz rus se situau, ca si vineri seara, cu 30% sub cele prevazute, potrivit companiei de tranzit Transgaz . Romania dispune de stocuri de 2,2 miliarde de metri cubi, iar autoritatile au dat asigurari ca locuintele nu vor fi afectate. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea