Financiar

Criza alimentara, sansa pentru reforma agricola

Liderii Bancii Mondiale (BM), alaturi de cei de la organizatia mondiala a comertului (OMC), au facut apel la guvernele lumii sa foloseasca criza alimentara pentru a trage invataminte si pentru a reforma acele politici care distorsioneaza productia agricola si comertul, scrie „Financial Times“.

Ei spun ca mai putine subventii pentru propriii fermieri in fiecare stat si tarife de import reduse vor ajuta agricultorii din intreaga lume sa creasca productia si exporturile.

Cu alte cuvinte, in acest moment fermierii din tarile sarace sau aflate in curs de dezvoltare nu pot exporta propriile produse pentru ca nu pot concura cu producatorii agricoli din statele bogate, subventionati si incurajati de stat. Robert Zoellick , presedintele BM, spune ca este necesara reducerea tuturor formelor de subventionare a agriculturilor, in fiecare stat.
 
In acest sens, OMC a organizat, inca din 2001, o conferinta la Doha, Qatar. Intalnirea a vizat adoptarea unui acord care sa liberalizeze comertul mondial. Negocierile, purtate pe doua fronturi, unul compus de tarile vestice si altul din statele aflate in curs de dezvoltare, au esuat, ele purtandu- se si astazi, dupa sapte ani. Nu s-a ajuns la o intelegere din cauza unui pachet de conditii impuse de SUA, cel mai mare exportator de produse agricole din lume. Ba mai mult, unele state si-au intarit in timp politicile agricole daunatoare tarilor sarace.

Continuarea in Evenimentul Zilei


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea