Financiar

Cresterea pretului la gaze va fi sub 20%

Pretul gazelor va creste de la 1 iulie. Asta dupa ce primii doi mari distribuitori de gaze din Romania, Distrigaz Sud si E.ON, au cerut Autoritatii sa creasca tarifele, cu pana la 20%, de la 1 iulie. Procentul de majorarea nu a fost insa stabilit pana acum.

Gabriel Sarbu, directorul departamentului de tarife din cadrul Autoritatii de Reglementare din domeniul Energiei, a declarat pentru The Money Channel ca aceasta majorare va fi efectuata cu incepere de luna viitoare, dar ca pana acum nu a fost stabilit procentul. Cel mai probabil, a spus acesta, cresetrea se va situa sub 20% si va fi comunicata pana la sfarsitul lunii iunie.

"Toate datele pe care le avem pana la acest moment indica faptul ca ar fi necesara o ajustare a pretului la gazele naturale.(...) Cresterea va fi sub 20% si va fi comunicata pana la sfarsitul lunii iunie", a declarat Gabriel Sarbu.

Totodata acesta a explicat si noul sistem de tarifare ce va fi introdus de ANRE dupa data de 1 iulie, si care presupune si notarea puterii calorifice pe facutra.

" De la 1 iulie vom trece la un nou sistem de facturare , prin care in factura consumatorilor va fi introdusa si puterea calorifica. Aceasta figureaza si acum, dar cu titlu indicativ. Este vorba doar de a imbunatati sistemul, respectiv de a adauga pe langa elementul cantitate si elemntul calitate in plata fiecarui consumator", a precizat Gabriel Sarbu.

Puterea calorifica va fi masurata in KWh (megawatti-ora). In medie, un metru cub de gaze este echivalent cu o putere calorifica de 10,3- 10,5 KWh, iar nivelul cel mai mic este de 8,7 KWh.

Transgaz, distribuitorii si operatorii depozitelor de gaze trebuie sa trimita Autoritatiii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei, pana pe 27 iunie datele privind cantitatile de gaze naturale si puterile calorifice ale acestora.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea