Financiar

Cresterea dobanzii a stabilizat leul

Evolutia de saptamana trecuta a leului a fost una deosebit de stabila, euro miscandu-se intr-un culoar ingust, cuprins intre 3,7 si 3,73 lei. Principalul eveniment al saptamanii l-a reprezentat decizia BNR de a majora dobanda de politica monetara de la 9 la 9,5%, insa bancherii si nerezidentii luasera deja in calcul aceasta decizie, astfel ca influentele asupra cursului au fost neinsemnate. Piata a fost influentata, probabil mai mult, de evolutia dolarului, toate monedele din regiune avand miscari asemanatoare cu cele ale lelui, chiar daca bancile centrale ale Poloniei si Ungariei sunt asteptate, la randul lor, sa majoreze dobanda.

Euro a inceput saptamana la 3,7220 lei, marti el atingand un minim de 3,7083 lei. Urmatoarele trei sedinte au fost pe o panta usor ascendenta, euro urcand vineri la 3,7202 lei. Ultima sedinta a saptamanii s-a deschis in jurul pragului de 3,71 lei, cu tranzactii la 3,7150 lei. O usoara presiune pe cumparare a urcat euro pana la 3,7220 lei, la ora 16:50, bancile cumparand la 3,7188 lei si vanzand la 3,7285 lei. Decizia bancii centrale de a majora dobanda a avut ca efect o crestere a randamentelor pe piata monetara .

La aceasta s-a adaugat deficitul de lei din piata, datorat stabilitatii leului, astfel, ca dobanzile overnight si one week au urcat vinerea trecuta la 10 - 10,5%, iar cele la o luna la 10,5 - 11%. Evolutia raportului euro/leu a fost influentata de cea a paritatii euro/dolar. Dupa un inceput de saptamana la 2,4120 lei, dolarul a intrat pe o panta descendenta, coborand vineri la 2,3531 lei, un nou minim al primului trimestru.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea