Financiar

#prima casa #garantie #comision

Costuri ascunse la "Prima casa": 4.200 euro

Creditul pentru Prima Casa este si el o modalitate prin care bancile isi pot asigura sume pe care cumparatorul trebuie sa le achite. Acestea sunt taxele si comisioanele obligatorii, care ajung pana la aproape 10% din suma cu care se cumpara apartamentul.

Cumparatorul unui apartament din programul Prima Casa are de achitat trei taxe si sapte comisioane , la care se adauga comisionul pentru agentia imobiliara, dar si o garantie suplimentara perceputa de banca, pentru care aceasta nu plateste nici un leu dobanda.

Potrivit Gandul, valoarea totala la care ajung toate aceste taxe si comisioane poate ajunge la peste 4.300 euro, pentru un apartament de 60.000 euro. Dintre acestia, peste 1000 de euro merg la notariat pentru autentificarea contractului de vanzare-cumparare si a unui contract de ipoteca , 900 de euro pentru depozitul colateral cerut de banca, aproape 150 de euro pentru evaluare si alte aproximativ trei mii de euro pentru comisionul agentiei imobiliare.

Alte si alte taxe

Lor li se adauga comisioanele pentru administrarea contului curent, cel de depunere/ retragere numerar , de transfer al banilor din credit in contul curent al vanzatorului/constructorului, precum si comisionul de confirmare a soldului creditului mai vaduvesc clientii de inca circa 400 euro.

O alta taxa este platita catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, catre care va merge un comision de gestiune, de 0,37% pe an, care este, in primii 3-4 ani, de aproximativ 200 de euro. La acestea se adauga taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare , care este de 67 lei.

Clientii nu scapa nici de garantia pentru banca

Majoritatea bancilor care ofera credite in cadrul programului Prima Casa cer o garantie suplimentara, in afara celei oferite de stat. Aceasta va exista sub forma unui depozit colateral, constituit din primele trei rate de dobanda si valabil pe toata perioada creditului.

Important de stiut pentru clientii acestui credit este insa faptul ca pentru acest depozit bancile nu vor acorda nici un fel de dobanda, pe toata perioada creditului, de 10-30 de ani. Reprezentantii bancilor spun inca ca acesti bani vor fi dati inapoi clientului la achitarea ultimelor trei rate ale creditului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea