Financiar

Consumatorii casnici, singurii protejati de scumpirea curentului

Pretul electricitatii pe bursa a crescut anul trecut cu 30%, in timp ce pentru populatie majorarea a fost de 1,8%.

Clientii casnici au fost anul trecut cel mai avantajat sector al consumatorilor de electricitate. Energia livrata acestora s-a scumpit in 2007 cu doar 1,8% fata de anul anterior, spre deosebire de electricitatea tranzactionata pe bursa, unde cresterea a fost de circa 30% sau de contractele incheiate prin negociere directa, potrivit datelor cuprinse intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei ( ANRE ).

Astfel, pe piata contractelor bilaterale reglementate, insemnand livrarile de electricitate pentru clientii care nu si-au negociat singuri achizitiile de energie – segment reprezentat in cea mai mare parte de populatie si alti mici consumatori -, pretul energiei a fost in 2007 de 157,17 lei pe MWh, spre deosebire de un nivel de 154,4 lei pe MWh, in anul precedent. Acest pret mediu nu include TVA, accize sau alte taxe.

Conform datelor ANRE, piata reglementata a reprezentat anul trecut 55% din consumul intern de electricitate. Procentul este identic cu cel din 2006, desi piata s-a deschis complet la 1 iulie, ceea ce inseamna ca fiecare consumator casnic are dreptul de a renunta la serviciile actualilor furnizori, respectiv filialele si fostele filiale ale Electrica.

„Nu mai sunt consumatori importanti care sa isi schimbe furnizorul, decat cu exceptia, poate a CFR, caruia insa ii este mai bine la actualul furnizor (Electrica – n.r.), pentru ca ia energia gratis (nu isi achita facturile – n.r)", a declarat, recent, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).

In mod deloc nesurprinzator, cel mai mic pret al electricitatii s-a inregistrat anul trecut pe piata contractelor bilaterale negociate, adica a acelor contracte incheiate direct, in afara bursei, intre un producator si un trader sau intre furnizori.

Energie scumpa pe piata contractelor bilaterale

Pretul mediu in acest caz a fost de 125,9 lei pe MWh, in crestere cu 17%. „Pretul tranzactiilor care nu sunt nici transparente, nici nediscriminatorii este semnificativ mai mic decat cel de pe pietele transparente. Am indoieli insa ca se duce ca avantaj la consumatori", a spus Lungu.

Excluzand Piata pentru Ziua Urmatoare si Piata de Exchilibrare, unde electricitatea se tranzactioneaza pentru echilibrarea cererii cu oferta, cea mai scumpa energie ramane cea de pe pietele centralizate, in speta Piata Contractelor Bilaterale administrata de OPCOM, unde pretul a crescut cu 30%, la 166,9 lei pe MWh. Energia tranzactionata aici ajunge in final fie la export, fie la marii consumatori, care si-au negociat singuri contractele de achizitie a electricitatii.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea