Financiar

#conserve romanesti scumpe

Conservele din legume, mai scumpe cu 15%

Preturile la conservele din legume si fructe s-ar putea majora cu pana la 15% in anul 2009, din cauza productiei slabe si a importului mare de materii prime .

Scumpirile sunt determinate de productia interna de legume cu mult mai mica decat necesarul de consum, iar pentru unele produse circa 50% din materia prima este adusa din import. "Constransi de import, unii producatori ar putea scumpi pretul cu pana la 10 sau 15% pentru unele legume din conserve , precum conservele din pasta de tomate si conservele din fasole pastai", a declarat presedintele patronatului Romconserv, Aurel Tanase.

Potrivit acestuia, cele mai mari importuri se inregistreaza la conservele din pasta de tomate. In Romania se produc circa 25.000 de tone de conserve din pasta de tomate, in timp ce necesarul de consum se ridica la aproximativ 100.000 tone, restul fiind importat, in principal, din China. Referitor la evolutia consumului de conserve din legume aceasta este stabil si nu va creste consumul nici in 2009. De asemenea, presedintele Romsonserv declara recent ca vanzarile la conservele din fructe autohtone au scazut in acest an cu 30% fata de 2007, in principal ca urmare a preturilor mari cu care aceste produse ajung in rafturile marilor magazine.

Acesta a explicat ca sunt probleme deosebite in relatia producator- supermarketuri , acestia nerespectand codul de bune practici stabilit si impunand taxe mari pentru expunerea pe rafturi a produselor autohtone, care automat maresc pretul final al conservelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea