Descopera in cele ce urmeaza cum functioneaza dobanda pentru un investitori si cum o poti folosi si tu in favoarea ta.
Ce este dobanda si cum functioneaza
Daca am stabilit ca dobanda este suma de bani pe care un creditor, cum ar fi o institutie bancara, o cere pentru utilizarea fondurilor sale, ei bine, in ceea ce priveste investitorii, dobanda este suma de bani primita de catre acestia pentru plasarea capitalului propriu intr-o investitie. Aceasta este exprimata, de obicei, ca procent din suma investita si se poate calcula pe baza anuala, trimestriala, lunara sau chiar zilnica.
De asemenea, important de stiut este si ca exista doua tipuri principale de dobanda: dobanda simpla si dobanda compusa. Dobanda simpla se calculeaza doar pe baza sumei principale initiale, in timp ce dobanda compusa este calculata atat pentru suma principala, cat si pe dobanda acumulata din perioadele anterioare. Acest lucru face ca dobanda compusa sa fie mai avantajoasa pentru economisire si investitii, deoarece ea poate accelera cresterea fondurilor in timp.
Cum sa folosesti dobanda in favoarea ta
Exista mai multe modalitati care iti permit sa folosesti dobanda in favoarea ta. Iata care sunt acestea:
● Contul de investitii
Atunci cand esti investitor la bursa, venitul il obtii, de obicei, din tranzactionarea instrumentelor financiare sau din investitiile in actiuni, care iti permit sa beneficiezi de dividende. Dar daca ti-am spune ca poti sa beneficiezi de dobanda chiar si in acest context? Ei bine, unele platforme de tranzactionare ofera dobanda pentru fondurile neinvestite aflate in contul de investitii. Pentru asta, nu este necesara nicio actiune din partea ta, deoarece rata beneficiului tip dobanda se activeaza automat fara sa existe o suma minima sau maxima in ceea ce priveste fondurile neinvestite. Trecand la modul de calcul al dobanzii, rata este calculata zilnic si platita lunar, in primele cinci zile ale lunii urmatoare.
Astfel, pe langa beneficiile financiare pe care le obtii in urma investitiilor efective, daca alegi platforma de tranzactionare potrivita, poti beneficia si de aceasta dobanda care iti poate creste capitalul disponibil pentru investit.
● Depozitul la termen
O alta modalitate prin care poti beneficia de dobanda este depunerea banilor intr-un depozit la termen. Daca ai deja o anumita suma de bani economisita si nu planuiesti sa o folosesti in viitorul apropiat, poti folosi depozitul la termen pentru a-ti maximiza economiile in timp.
Pe scurt, modul de functionare al acestuia este urmatorul: in general, in functie de suma de bani depusa si de perioada de timp aleasa pentru scadenta, banca iti ofera o anumita dobanda care se adauga la suma de bani depusa initial. Astfel, de la un an la altul, poti alege sa retragi banii si dobanda sau sa reinvestesti suma acumulata pentru obtinerea unui profit si mai mare pe viitor.
● Titlurile de stat
O alta metoda, asemanatoare de a beneficia de dobanda este de a investi in titluri de stat. De aceasta data, dobanda iti este oferita de catre stat in functie de numarul de titluri de stat achizitionate si de maturitatea acestora. Important de stiut aici este faptul ca, desi dobanzile titlurilor de stat tind sa fie mai mici decat cele ale depozitelor bancare, profitul obtinut in primul caz nu se impoziteaza. In schimb, in cazul profitului obtinut in urma depozitelor la termen, impozitul aplicat este de 10%.
In concluzie, intelegerea modului in care functioneaza dobanda si cunoasterea metodelor prin care poti beneficia de ea sunt doua aspecte utile pentru oricine isi doreste o stabilitate financiara mai mare pe viitor. Foloseste-te si tu de informatiile din acest articol si alege cele mai bune optiuni de a beneficia de dobanda de pe urma economiilor tale.
FOTO: Shutterstock.com
Advertorial