Financiar

Comisia Europeana va lansa un avertisment la adresa Romaniei pe tema deficitului bugetar

Comisia Europeana urmeaza sa adopte, miercuri, un avertisment privind deficitul bugetar al Romaniei, care se indeparteaza de la obiectivul pe termen mediu de 0,9% din PIB, au declarat, pentru NewsIn, surse convergente de la Bucuresti si Bruxelles.

Politica bugetara expansionista a guvernului de la Bucuresti a fost tema unei serii de atentionari din partea Comisiei Europene, dar si a altor organisme internationale, precum FMI, iar avertismentul de miercuri va sublinia, explicit, ca viziunea bugetara trebuie sa se schimbe, au declarat, pentru NewsIn, surse din ministerul de Finante .

Lipsa predictibilitatii bugetare , cheltuielile masive cu salariile din sectorul public si cu pensiile, lipsa de sustinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balantei de plati guvernamentale. De altfel, in luna aprilie, Romania a fost avertizata de comisarul Almunia cu privire la riscul de a depasi deficitul bugetar maxim acceptat de 3%, daca va continua politicile bugetare actuale.

Conform Pactului de Stabilitate si Crestere revizuit, aprobat in martie 2005, Comisia "va emite recomandari strategice vizand incurajarea statelor membre de a nu se indeparta de traiectoria lor de ajustare". Potrivit legislatiei UE, in cazul in care o tara depaseste deficitul de 3%, Comisia Europeana poate demara procedurile de deficit bugetar excesiv.

Deficitul bugetar actual, desi este sub 3%, se indeparteaza ca tendinta de obiectivul de termen-mediu asumat de Romania, de 0,9%.

Executia bugetara dupa primele patru luni indica un deficit al bugetului de stat de 0,63% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 440 miliarde lei, dupa ce, in primul trimestru, acesta se ridica la aproape 1% din PIB. Datele provizorii ale Ministerului de Finante arata un deficit al bugetului de stat, dupa primele patru luni, de 2,77 miliarde lei, in revenire usoara fata de 4,14 miliarde lei dupa primele trei luni.

Deficiul pe bugetul de stat ramane, insa, ridicat, in conditiile in care tinta propusa pe 2008 este de 2,3%, iar ultima parte a anului rezerva, de obicei, cheltuieli masive. Potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene, balanta de plati se va deteriora pana la un deficit de aproape 3% din PIB in 2008, urmata de o crestere si mai mare, de pana la 3,7% din PIB in 2009.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea