Financiar

#legea pensiilor #punct de pensie #salariul mediu brut

Comisia de munca: punctul de pensie, 45% din salariul mediu brut pe economie

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu 12 voturi "pentru" si opt abtineri, raportul la proiectul legii pensiilor, stabilind ca valoarea punctului de pensie va fi de 45% din salariul mediu brut pe economie, amendamentul in acest sens apartinand PSD si PNL, informeaza Mediafax.


Reprezentantii PSD si PNL au votat in favoarea raportului, aratand ca sustin legea atat timp cat punctul de pensie este de 45%.

Deputatul i-a avertizat pe reprezentantii PDL sa nu creada ca "vor face praf" opozitia, in plen, la aceasta lege, aratand ca, daca nu trece amendamentul social-democratilor si liberalilor privind punctul de pensie de 45%, dezbaterile la amendamente se pot prelungi si o luna de zile.

Ministrul Muncii, Ioan Botis , prezent la dezbateri, a precizat ca PDL se abtine la votul final din comisie asupra raportului in aceasta forma. In timpul dezbaterilor din Comisia de munca, reprezentantii PSD si PNL au aprobat, cu 12 voturi "pentru", un amendament la Legea pensiilor ca punctul de pensie sa fie de cel putin 45% din salariul mediu brut, in timp ce deputatii PDL s-au opus, inregistrandu-se 8 voturi "impotriva".

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a spus ca aceasta prevedere va duce la cresterea deficitului bugetar de la 10 miliarde de lei in 2010 la 21,5 miliarde de lei in 2011.

In replica, deputatul PNL Ludovic Orban a aratat ca "sperietoarea deficitului trebuie sa inceteze" si ca, in 2008, cand punctul de pensie a ajuns la 45% din salariul mediu brut, tara noastra a fost pentru prima data un stat european.

Dupa lungi discutii procedurale si pauze de consultari, deputatii din comisie au respins amendamentele aduse de Ministerul Muncii la Legea pensiilor referitoare la implementarea prevederilor Ordonantei 58 privind drepturile de autor.

Membrii comisiei au reluat votul la amendamentele opozitiei respinse in sedintele precedente, iar de aceasta data amendamentele au fost adoptate, reprezentantii opozitiei detinand majoritatea in comisii. Un amendament adoptat de Comisia de munca prevede ca varsta de pensionare la femei va fi de 63 de ani, iar cea pentru barbati de 65 de ani.

Proiectul Legii pensiilor ar putea intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor in sedinta de miercuri. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, marti, solicitarea presedintelui Comisiei de munca, Victor Paul Dobre, de scoatere de pe ordinea de zi a plenului a legii privind sistemul unitar de pensii, aceasta lege urmand sa fie dezbatuta dupa ce comisia va finaliza raportul.

Comisia de munca nu a reusit saptamana trecuta sa transeze prin vot amendamentele aduse la legea pensiilor din cauza faptului ca de fiecare data votul a fost de 9 la 9 - reprezentantii PDL si independenti, pe de o parte si cei ai PSD si PNL, pe de alta parte.

Sedinta de joi a comisiei a fost suspendata din lipsa de cvorum , dupa ce deputatii PSD si PNL s-au retras, alaturi de acestia plecand si vicepresedintele comisiei Ioan Cindrea (PSD) care conducea sedinta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea