Financiar

#comert #scadere #2008 #trimestru

Comertul cu amanuntul a scazut in aprilie cu aproape 10% fata de 2008

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in aprilie 2008 cu 9,7% fata aceeasi luna a anului trecut, a anuntat Institutul National de Statistica. Scaderea s-a produs in special din cauza scaderii vanzarilor de carburanti si marfuri nealimentare. Cifra de afaceri a mai scazut cu 7,2% in primul trimestru, fata de perioada similara din 2008, si cu aproape 1% in aprilie 2009, fata de luna precedenta.

Datele publicate de INS exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, scaderea comertului cu amanuntul a fost si mai mare in aprilie, de 10,3%.

Cea mai semnificativa scadere a fost inregistrata in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate - 18,5%. Carburantii au fost urmati de bunurile nealimentare - scadere cu 7,8% - si de produse alimentare, bauturi si tutun - scadere cu 2,7% a vanzarilor fata de aprilie 2008.

Vanzarea de masini, precum si intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au scazut in aprilie cu 31,6% fata de aceeasi luna a anului trecut. Diminuarea cifrei de afaceri pe intreaga categorie s-a produs pe fondul scaderii cu 37,4% a vanzarilor de masini.

Serviciile prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 15,4% fata de aprilie 2008. Cele mai afectate au fost agentiile turistice si a tur-operatorii, activitatea lor diminuandu-se cu aproape 36%.

Comertul cu amanuntul a scazut cu 7,2% in trimestrul I

In primele patru luni din 2009, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 7,2%, in special din cauza regresului din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-14,4%) si de vanzarea de produse nealimentare (-4,9%). Vanzarea de alimente, bauturi si tutun a crescut, in schimb, cu 0,4%.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea