Financiar

#coface #fiscalitate #inflatie #somaj #tva

Coface: Economia Romaniei se va contracta cu 1,5-2% in acest an

Coface estimeaza ca economia Romaniei se va contracta cu 1,5-2% in acest an, ca urmare a masurilor de austeritate, compania revizuindu-si astfel prognozele, care la inceputul anului 2010 indicau o crestere a PIB cu peste 0,5%, informeaza Mediafax.

"Devine o certitude ca anul 2010 este unul si mai dificil decat 2009 din punct de vedere economic. In ciuda estimarilor initiale de revenire catre o crestere timida in a doua jumatate a anului pe fondul cresterii cererii din partea partenerilor externi, datorita masurilor de austeritate anvisajate de actualul guvern, Romania va suferi o contractie de aproximativ 1,5% - 2% a PIB-ului fata de 2009", se arata intr-un comunicat al Coface.

In luna ianuarie, Coface a previzionat pentru acest an o crestere economica de peste 0,5% pe baza revenirii din criza a statelor europene si a SUA. In 2009, PIB a scazut cu 7,1%.

Reprezentantii Coface apreciaza ca desi masurile decise de Guvern tintesc reducerea deficitului bugetar, acestea pun sub semnul intrebarii atat atingerea tintei de deficit, dar creeaza totodata premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara.

"Daca pachetul initial de masuri anuntate presupunea costuri sociale foarte mari, vizand o reducere a cheltuielilor bugetare cu efect direct asupra deficitului, majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o masura menita esecului, deoarece cresterea veniturilor nu este garantata. Contractia consumului va diminua baza de impozitare si suplimentarea sumelor incasate la buget scontata prin cresterea cotei de TVA, doar efectul negativ pe care il vor resimti companiile si consumatorii finali fiind cert", se mentioneaza in comunicat.

Coface atrage atentie ca majorarea TVA se va traduce in cresterea inflatiei intrucat marirea taxelor se va regasi in mod direct in preturile practicate de furnizori si distribuitori care nu vor putea absorbi o astfel de diminuare a marjelor comerciale.

"Marirea fiscalitatii va avea un puternic efect psihologic ce va determina restrangerea consumului si reducerea vanzarilor companiilor, cu efect direct asupra lichiditatii din piata si va pune presiune suplimentara asupra mediului privat. Companiile vor incerca sa aplice noi masuri de restructurare si de redimensionare a costurilor pentru a se adapta noilor cerinte de pe piata, aceasta putand conduce la cresterea numarului de someri din domeniul privat", noteaza sursa citata.

Alt efect subliniat de reprezentantii Coface este intarzierea relaxarii creditarii, in noile conditii rambursarea creditelor devenind dificila, astfel ca in lipsa unor premise economice pozitive, cel mai probabil creditarea se va mentine restrictiva, atat din punct de vedere al costurilor cat si al garantiilor, nivelul lichiditatilor pe piata ramanand scazut.

"De asemenea, cresterea puternica a fiscalitatii intr-un termen atat de scurt va conduce inevitabil la cresterea evaziunii fiscale si reintoarcerea la economia subterana, veniturile la bugetul de stat urmand a se situa cel mai probabil sub nivelul tinta", se mentioneaza in comunicat.

Pe de alta parte, companiile se vor confrunta cu scaderi ale vanzarilor si vor deveni incapabile sa absoarba "socuri prelungite", si sa gestioneze noile conditii, marindu-se astfel numarul de incidente de plati ulterior de insolvente.

"Este de asteptat ca numarul falimentelor sa creasca in urmatoarea jumatate de an, anul 2010 putand aduce un maxim istoric al numarului de companii iesite din piata. Cele mai afectate companii vor ramane cele din comert, avand in vedere marjele comerciale foarte mici, capitalizarea redusa si dependenta acestor companii de finantarile pe termen scurt. Impactul acestor masuri - inflatia, cresterea somajului, volatilitatea cursului valutar - se vor rasfrange direct asupra consumatorilor si a mediului de afaceri, iesirea din recesiune ramanand doar un deziderat", a declarat Cristian Ionescu, director general, Coface Romania.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea