Financiar

Clientii fondurilor de pensii private obligatorii castiga sub media pe economie

In luna iulie, cei 3,38 de milioane de angajati pentru care s-au virat contributii la fondurile de pensii private obligatorii au castigat, in medie, 412 euro brut, in timp ce salariul mediu brut pe economie a fost de circa 486 de euro.

Clientii fondurilor de pensii obligatorii, adica toti angajatii cu varste de sub 35 de ani si o parte din cei cu varste intre 35 si 45 de ani, castiga, in medie, sub salariul mediu brut pe economie, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) si ale Institutului National de Statistica (INS).

Cei 3,38 de milioane de participanti ai fondurilor de pensii ( pilonul II ) pentru care s-au virat contributii in aceasta luna au avut un salariu mediu brut de 412 euro in iulie, luna pentru care s-au facut platile,
in timp ce salariul mediu brut pe economie a fost de 486 de euro (1.769 de lei). Castigul mediu al clientilor fondurilor de pensii este astfel cu 15% mai mic decat media pe economie.

La fondurile de pensii administrate privat sunt obligati sa adere toti angajatii cu varste de sub 35 de ani, dar pot adera si cei cu varste intre 35 si 45 de ani. In cazul in care o persoana este obligata sa adere si nu face acest lucru in termen de patru luni de la angajare, ea este repartizata in mod aleatoriu la un fond de pe piata.

continuarea in Ziarul Financiar

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea