Financiar

#masini #dvd #cduri #televizor #telefoane mobile #telefoane fixe #ziare #reviste #kindle #ereader #streaming #filme

Cinci lucruri pe care sa nu le cumparati in 2010

In urma cu zece ani, cele mai multe conexiuni la internet se faceau prin dial-up si nimeni nu auzise inca de produse care acum sunt omniprezente, cum ar fi iPod-urile lui Apple, televizoarele cu ecran plat sau consola de jocuri Nintendo Wii . Produse revoutionare vor continua sa apara permanent si le vor inlocui pe cele pe care le folosim acum. Unele dintre ele, cum ar fi cititoarele de carti si ziare electronice, deja au inceput sa produca efecte in pietele pe care au aparut. In urmatorii ani, unele produse isi vor vedea popularitatea scazand, in vreme ce altele vor disparea cu totul. Din acest motiv, exista cateva produse pe care nu ar mai merita sa le cumparati incepand de anul acesta.

DVD-uri

Zilele cand te duceai la magazinele de inchirieri video sau la cele de electronice, pentru a inchiria sau cumpara DVD-uri, au apus. Pentru aceasta exista mai multi factori - printre cei mai importanti se numara faptul ca problemele economice globale au inchis multe dintre aceste afaceri si au redus cheltuielile clientilor si aparitia unor servicii de inchirieri de DVD-uri si de streaming video prin internet.

Potrivit SmartMoney.com, lantul de magazine de inchirieri video american Blockbuster intentioneaza sa inchida 22% din retea pana la sfarsitul lui 2010 si a inregistrat in cel de-al treilea trimestru din 2009 venituri cu 21% mai mici decat in aceeasi perioada a anului precedent.

In acelasi timp, aparitia unor servicii online ca NetFlix in SUA ameninta si mai tare pozitia magazinelor traditionale. Pentru un abonament lunar care incepe de la aproximativ 9 dolari, NetFlix iti inchiriaza cate un DVD odata si nu iti pune o limita in ceea ce priveste cate DVD-uri inchiriezi pe luna. Totodata, serviciul ofera si streaming pe aparatele care pot face acest lucru. Ca si comparatie, ganditi-va ca un DVD costa in SUA aproximativ 20 de dolari, iar in Romania pretul se apropie tot de aceasta valoare.

Si in tara noastra au aparut de curand astfel de servicii, cum ar fi Muvix, un serviciu care va permite sa vizionati filme prin streaming, in schimbul unei taxe.

Si ca sa fie lucrurile si mai grele pentru industria DVD-urilor, in ultimii ani ofertele furnizorilor de televiziune prin cablu sau digitala s-au umplut de canale specializate pe filme. In plus, furnizorii de de televiziune digitala ofera si filme la cerere, contra cost.

Telefon fix

Nu va mai dura mult si telefonul fix va disparea, la fel cum a disparut si cel cu manivela, dinaintea lui. In Romania, rata de patrundere a telefoniei mobile a depasit deja 100%, adica existe mai multe cartele SIM decat locuitori ai tarii. Ofertele companiilor de telefonie mobila devin din ce in ce mai bune, pe masura ce acestea concureaza pentru o baza de clienti care ramane la fel, ca numar, de la an la an.

Pe langa mobile, telefonia prin internet (VoIP - Voice over Internet Protocol) pare si ea sa mai bata un cui in sicriul telefonului fix. Telefonia VoIP permite atat efectuarea de apeluri intre computere, cat si in acestea si telefoane obisnuite. De exemplu, serviciul Skype ofera apeluri gratuite intre utilizatorii sai, precum si solutii de .

Abonamente la ziare si reviste

Ultimii ani n-au fost foarte blanzi cu industria de publishing traditionala. Veniturile din vanzari scad in continuu, la fel ca si cele din publicitate, iar criza economica a facut ca anul trecut sa se inchida sute de publicatii cunoscute.

Comportamentul consumatorilor de media s-a schimbat - ziarul de dimineata este acum inlocuit de site-ul de stiri de dimineata, care, de cele mai multe ori, ofera informatie gratuit. Internautii prefera sa se informeze de pe internet, decat sa dea banii pe ziare, mai ales ca majoritatea au si editii online, de cele mai multe ori mult mai bine actualizate.

Totodata, aparitia cititoarelor electronice, cum ar fi Kindle, de la Amazon, Sony Reader sau Nook, al lui Barnes & Noble, a facut ca ziarele sa poata fi dowloadate, pe baza de abonament, si citite electronic, ceea ce ar putea insemna o reducere si mai mare a modelului traditional de distributie a presei.

CD-uri

Fiti sinceri, cand ati cumparat ultima oara un CD?

Industria muzicala nu s-a simtit foarte bine in ultimii zece ani. Primele lovituri le-a primit din partea site-urilor ca Napster sau Kazaa, care permiteau descarcarea gratuita de melodii. A urmat iTunes, care a revolutionat modul in care se vindea muzica. Aceasta a fost principala lovitura primita de comerciatii de CD-uri, pentru ca acum ascultatorii puteau sa cumpere piese in format digital direct de pe internet, separat, fara sa fie nevoie sa cumpere un album intreg, in format fizic.

Nicaieri nu s-au vazut efectele mai bine decat in Statele Unite. Virgin Megastore, una dintre cele mai mari retele de magazine, si-a inchis mare parte dintre unitati, inclusiv faimosul magazin din centru New York-ului. Totodata, Tower Records a intrat in faliment in 2004, iar pana in 2006 si-a inchis intreaga retea.

Masini cu motoare mari, care consuma mult

Pretul combustibililor a crescut mult in ultimii ani si continua sa ramana volatil. Majoritatea constructorilor de masini au adus pe piata modele cu motoare mai mici si mai eficiente, hibride (combustibil-electric) sau total electrice, in incercarea de a-si pastra clientii, oferindu-le alternative de transport pe patru roti mai putin costisitoare.

Putem spune ca epoca masinilor grele, puternice, cu motoare mari, pe model american, a cam apus. In plus, o astfel de masina nu face deloc bine bugetului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea