Financiar

#locuinte #casa #anl #chirias

Chiriasii ANL isi vor putea cumpara locuintele la preturi intre 19.000 si 36.000 euro

Locuintele ANL destinate inchirierii de catre tineri vor putea fi cumparate la preturi de sub 19.140 euro pentru o , sub 26.950 euro pentru un apartament cu doua camere si sub 36.014 euro pentru unul cu trei camere, a anuntat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului . Institutia a elaborat un proiect de lege, care va fi prezentat in sedinta de guvern de miercuri si prin care se propune reducerea termenului in care chiriasul poate cumpara locuinta, de la trei ani la un an.

Proiectul de act normativ stabileste si preturile la care se vor vinde locuintele ANL catre chiriasi.

Astfel, pretul unei locuinte va fi compus din valoarea de inlocuire, din care se va scadea valoarea de . Valoarea de inlocuire se stabileste in fiecare an in functie de pretul de constructie si pretul de vanzare a apartamentelor din ultimul semestru al anului precedent. Valoarea de amortizare se calculeaza tinand cont de durata de viata a unui apartament, estimata la 50 de ani. Astfel se imparte valoarea de inlocuire a apartamentului la 50 si se obtine valoarea anuala de amortizare, se explica in comunicatul Ministerului.

"In urma calculelor facute de MDRT, rezulta urmatoarele valori de inlocuire: apartament cu 1 camera - 19.140 Euro, apartament cu 2 camere - 26.950 Euro si apartament cu 3 camere - 36.014 Euro."

Suprafata unei garsoniere ANL este de 40-50 metri patrati, un apartament de doua camere are 57-58 metri patrati suprafata utila, iar unul de trei camere are o suprafata cuprinsa intre 67-70 metri patrati.

Din aceste evaluari se scade valoarea de amortizare, care reprezinta cateva procente din suma, si se obtine pretul de vanzare al apartamentului.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului spera sa vanda 20.000 de euro .

Cei care cumpara locuintele ANL le pot vinde dupa minimum cinci ani de la achizitionare .

Specialistii care primesc locuinte la sate nu le vor putea cumpara

MDRT a anuntat si ca, in ceea ce priveste noul program " – 10 case pentru specialisti", destinat specialistilor angajati in sistemul public din mediul rural, locuintele vor fi inchiriate acestora doar pe durata contractului de munca si nu se vor putea vinde.

Proiectiile Ministerului au pornit de la cifra estimata de 10 case in fiecare comuna, ceea ce conduce la un numar de 25.000 de case in urmatorii 3 ani. Cifra va varia in functie de solicitarile administratiilor publice locale, putand urca pana la maxim 15, se mai arata in comunicat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea