Financiar

Cererea spatiilor de birouri va creste pana la 13-14%

Cererea pentru noi spatii de birouri in Bucuresti s-a redus la jumatate in prima jumatate a acestui an pana la sub 45.000 mp. Cererea bruta (inclusiv relocarile) a contractat cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la putin peste 124.000 mp.

Intre timp, dezvoltatorii au livrat 105.000 mp de noi birouri, potrivit firmei de consultanta imobiliara Colliers International. Scaderea se datoreaza angajatilor trimisi in somaj tehnic si al celor care pot sa isi desfasoare activitatea de acasa.

"Presiunea asupra chiriilor pare sa creasca si exista motive pentru care se poate astepta ca acest lucru sa continue pe termen lung. intre timp, rata vacanta a continuat sa creasca in prima jumatate a anului 2020, ajungand la 11,25% la sfarsitul lunii iunie, cu 1 punct procentual mai mare decat la sfarsitul anului 2019 ", explica Sebastian Dragomir, Colliers Partner si Head of Office Advisory.

Rata vacanta este probabil sa creasca pana la 13% -14% pana la sfarsitul anului. Cererea totala pentru 2020 se va stabiliza la aproximativ 200.000 mp, aproape jumatate fata de 2019 si sub media de 300.000 mp estimata initial pentru acest an.

In ceea ce priveste perspectivele pe termen lung, dupa incheierea crizei sanitare economia isi va reveni. La polul opus sunt angajatii de baza care presteaza ore suplimentare de lucru pentru a face fata cererii mari. Pentru munca depusa sunt recompensati cu sporuri speciale.

Exista argumente pentru o cerere mai mica de spatii de birou (lucreaza de acasa), dar, in cazul unor angajatori, nevoia de spatii de birouri va creste pentru a gazdui birouri individuale pentru fiecare angajat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea