Financiar

#credit #economii #sfaturi financiare #model financiar #sfaturi bunici

Cele mai importante 5 sfaturi financiare de la bunici

Bunicii sunt uneori primii profesori cand vine vorba de sfaturi financiare, acestia trecand prin perioade dificile din punct de vedere economic, precum Marea Criza, Al Doilea Razboi Mondial sau perioada de tranzitie de dupa Revolutia din 1989.
 

De asemenea, bunicii reprezinta si un model financiar, in conditiile in care, in pofida veniturilor modeste, isi platesc obligatiile financiare la timp si reusesc sa economiseasca si bani pentru copii si nepoti. Din aceste motive, atunci cand suntem intr-o dilema financiara si avem nevoie de sfaturi si de sustinere putem apela oricand la bunicii nostri.

Bunicilor nostri le-a intrat in sange obiceiul de a economisi. Ei au trait in perioade in care resursele erau rationalizate, precum anii de dupa razboi si au invatat sa se descurce cu ce aveau.

Cosmina Marinescu

Mai jos avem 5 sfaturi pe care specialistii Kruk Romania le-au aflat de la bunicii lor, pentru a avea o viata financiara linistita.

1. Rasplateste-te singur

Este foarte important ca, atunci cand iti primesti salariul, primul lucru pe care sa-l faci este sa te rasplatesti singur. Pune deoparte intre 5 si 10% din bani pentru ca nu stii niciodata cand o sa ai nevoie de aceste fonduri, in cazul unei situatii urgente sau pentru a-ti satisface o alta nevoie. In plus, faptul ca ai niste bani deoparte te face mai sigur pe tine din punct de vedere financiar.

2. Tine un calendar al datoriilor

Pentru a-ti plati la timp facturile la utilitati, intretinerea sau ratele la banca, noteaza datele scadente intr-un calendar. In felul acesta poti avea o evidenta exacta a lor si iti vei putea gestiona mai bine cheltuielile neprevazute.

3. Prioritizeaza cheltuielile

Toate nevoile sunt importante, iar pentru a le indeplini, in cele mai multe cazuri, ai nevoie de bani. Din pacate, de-a lungul unei luni nu le poti satisface pe toate, astfel ca este vital sa le prioritizezi. Nu te arunca la cheltuieli care iti depasesc bugetul lunar, iar atunci cand trebuie sa faci unele care implica bunuri de folosinta indelungata, precum un frigider, o masina de spalat sau un televizor, incearca sa pui niste bani deoparte inainte de a merge la cumparaturi.

4. Evita achizitia de bunuri si servicii pe termen scurt prin credite

De exemplu, o vacanta achizitionata pe credit iti poate aduce mai multe batai de cap decat liniste si relaxare. O vacanta este o placere pe termen scurt, iar daca va trebui sa o platesti pe termen mediu atunci pot aparea probleme – o reducere a veniturilor ori o fustrare de tipul “cat trebuie sa mai platesc pentru vacanta aia de acum 2 ani”.

5. Economiseste in tinerete pentru batranete

Majoritatea persoanelor in varsta recunosc ca si-ar fi dorit sa economiseasca pentru pensie mai devreme, pentru a avea o batranete linistita. in acest sens, aveti la dispozitie diferite produse de economisire, bancare sau de asigurari.

“Bunicilor nostri le-a intrat in sange obiceiul de a economisi. Ei au trait in perioade in care resursele erau rationalizate, precum anii de dupa razboi si au invatat sa se descurce cu ce aveau. Tocmai din aceasta cauza, modelul lor de a nu se intinde mai mult decat le este plapuma e unul de urmat pentru o viata cumpatata. Tot din experienta lor putem invata ca nimic nu este, de fapt, gratis”, a declarat Cosmina Marinescu, Director de Operatiuni Kruk Romania.

Sursa foto: nextavenue.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea