Financiar

#sfaturi #conducatori auto #accidente #polite rca

Ce trebuie sa faci in caz de accident

Incepand de azi si pana la sfarsitul saptamanii se desfasoara cea mai importanta campanie nationala de informare publica privind asigurarile obligatorii RCA si procedurile de urmat in caz de accident, anunta romanialibera.ro.

Campania este desfasurata cu sprijinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si al Politiei Rutiere.
Peste un milion de soferi din Bucuresti si din cateva mari orase din Romania vor primi in urmatoarele zile brosuri informative "Ce faci in caz de accident?".

Acestea contin informatii de interes public referitoare la rolul asigurarilor obligatorii RCA, la modul de protocolare a diverselor tipuri de accidente rutiere, precum si cu privire la modalitatea de obtinere a despagubirilor.

 

 

In caz de , daca accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale , soferii trebuie sa mearga impreuna la sectia de Politie Rutiera pe raza careia a avut loc accidentul. Politia va incheia procesul-verbal, va stabili vinovatia si va elibera autorizatia de reparatie pentru masina.

Exista si o alternativa, si anume completarea unui formular de constatare amiabila.  "Daca ai pretentii de despagubire trebuie sa depui formularul la compania de asigurare a celuilalt sofer. Daca nu ai pretentii de despagubire, trebuie sa il depui la compania ta de asigurari", sunt indemnati cei implicati in accidente usoare .

Daca ambele masini implicate in accident au acelasi proprietar, firma de asigurare nu va plati despagubirea.

 

Accidente cu victime

 

In cazul unui accident cu victime, daca au existat raniti, soferii sunt sfatuiti sa ramana la locul accidentului pana la venirea unui echipaj al Politiei Rutiere.

Politia urmeaza sa incheie un proces-verbal, va stabili vinovatul pentru producerea accidentului si va elibera o autorizatie de reparatie pentru automobil. Soferul vinovat va trebuia sa dea celuilalt conducator auto o copie dupa polita sa RCA.

 

Ce este bonus-malus?

 

Bonus-malus este un sistem prin care se coreleza prima de cu numarul de accidente pe care le produci.

Astfel, daca nu ai produs niciun accident pe parcursul unui an vei primi o reducere de  5% la RCA, la incheierea unei polite pe 6 luni, sau o reducere de 10%, in conditiile semnarii unei polite pe 12 luni.

Daca ai fost gasit vinovat in totalitate sau doar partial de producerea accidentului de circulatie, vei plati mai mult pentru asigurarea RCA cand o reinnoiesti, indiferent de compania de asigurari pe care ai ales-o. Pretul asigurarii se poate mari cu 50% pentru un singur accident si cu maxim 200% pentru trei sau mai multe accidente.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea