Financiar

#locuinta #cumparare #prima casa #taxe

Ce taxe trebuie sa platesti inainte de a-ti cumpara o locuinta

O mare parte dintre romanii care doresc sa-si cumpere o locuinta, inclusiv prin programul “Prima Casa”, nu stiu ca, pe langa banii imprumutati, mai trebuie sa scoata din buzunar si bani pentru o serie de taxe.

Printre primele taxe pe care trebuie sa le platesti se numara cele de autentificare la notar a unei declaratii pe propria raspundere, din care reiese ca cel care contracteaza imprumutul nu are alte imobile si nu mai are alte imprumuturi ipotecare.

Declaratia costa intre 15 si 40 de lei, la care se adauga si taxa pe valoare adaugata .

 Ai gasit deja locuinta dorita si te-ai inteles la pret cu proprietarul? Va trebui sa inchei un euro ( euro (case construite in asociere).

 

Taxa de evaluare

 

Inainte ca banca sa-ti aprobe creditul, institutia bancara trimite un evaluator imobiliar care decide care este pretul real al casei. Evaluatorul trebuie si el platit, taxa fiind de 360 de lei. Sunt cazuri in care banca este cea care achita aceasta taxa.

Pentru aprobarea creditului, viitorul proprietar trebuie sa achite un comision catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Valoarea sa se ridica la 0,49% pe an, aplicat la valoarea initiala a creditului. Astfel, in functie de ce tip de locuinta iti cumperi, vei avea de platit 280 de euro, 326 de euro, respectiv 350 de euro.

 

Taxa de asigurare a locuintei

 

Asigurarea imobilului este obligatorie. Potrivit conso.ro, costurile unei asigurari variaza intre 100 si 120 de euro. In plus, va trebui sa constitui un depozit colaral care va trebui sa o valoare de trei ori mai mare decat prima rata.

In cele din urma, viitorul proprietar este obligat sa plateasca si autentificarea contractului de vanzare-cumpare.

Potrivit Uniunii Nationale a Notarilor Publici, daca locuinta pentru care ai contractat credit este evaluata la 60.000 de euro, tariful va fi de minimum 712 euro. Taxele notarilale pentru casele evaluate la 70.000 de euro si 75.000 de euro sunt de 802 euro, repsectiv 842 euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea