Financiar

#mircea geoana #program psd #reducere impozite #impozite noi

Ce taxe si impozite vom plati daca va castiga PSD alegerile

Reforma fiscala reprezinta o prioritate pentru toate partidele angrenate in campania electorala, dar cele mai multe si drastice schimbari sunt propuse de PSD.

O prima modificare de fond propusa de echipa condusa de Mircea Geoana se refera la cota unica de impozitare . In viziunea social-democratilor, reforma veniturilor bugetare trebuie sa presupuna musai aplicarea a doua cote diferentiate de impozitare a veniturilor din salarii, una de 10% pentru romanii a caror salarii sunt mai mici decat media pe economie si una de 16% pentru toti ceilalti. S

caderea impozitului pentru categoriile sarace nu este neaparat o masura rea, mai ales ca aceasta poate ajuta la reducerea polarizarii sociale, doar ca o astfel de masura poate da peste cap bugetul. In conditiile in care 80% dintre angajati au salarii sub media pe economie, dupa cum sustine Mircea Geoana, o reducere de la 16% la 10% a impozitului pe venit ar echivala cu o pierdere anuala de peste 3 miliarde lei, echivalentul a circa 0,45% din PIB-ul estimat pentru anul viitor.

Aceasta suma va trebui compensata cumva, iar cea mai simpla cale este introducerea de noi taxe. Printre prioritatile Partidlui Social Democrat in acest sens se regaseste si impozitarea cu 1% pe o perioada de trei ani a tuturor agentilor economici cu cifra de afaceri de peste o suta de mii de euro.

Evident, acesti bani se vor duce tot in ajutoare pentru categoriile defavorizate social, sumele luate de la agentii economici urmand sa se verse in " fondul de solidaritate pentru pensionari". Noul impozit va fi introdus in ciuda faptului ca PSD promite ca va initia un "program de reducere la jumatate a numarului de impozite si taxe fiscale si parafiscale, care in prezent sufoca mediul economic din tara noastra".

Masurile PSD "instiga" la evaziune

Dincolo de pierderile de la buget si modalitatile prin care acestea vor fi compensate, reducerea cotei de impozitare pentru persoanele cu salarii mai mici decat media pe economie ar putea incuraja munca la negru , in conditiile in care multi angajati si patroni ar prefera sa nu declare veniturile reale pentru a plati un impozit mai mic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea