Financiar

#stimulare consum #criza financiara #masuri fiscale guvern #majorare tva alimente #reducere tva alimente

Ce inseamna reducerea TVA-ului pentru alimentele de baza?

Noile planuri de modificare fiscala prevad printre multe altele si reducerea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) pentru alimentele de baza de la 19% la 5%.

Noile politici fiscale pe care noul guvern le va implementa sunt menite sa stimuleze consumul si sa mareasca puterea de cumparare a populatiei, indeosebi a celei sarace.

Produsele alimentare de baza precum painea, laptele, carnea, uleiul vegetal si zaharul, potrivit planului de guvernare, vor avea un TVA de 5%. Produsele de lux si cele daunatoare sanatatii vor avea accize majorate si vor avea o valoare a TVA-ului crescuta pana la 25%.

Ideea reducerii TVA-ului a fost si este sustinuta in continuare de membrii PSD. Alianta PD-L -PSD+PC va aplica masura care actualmente face parte din programul de guvernare.

Patronatele din industria alimentara spun ca reducerea taxei pentru alimentele de baza ar cobora preturile cu pana la 14%, informeaza Daily Business. "O reducere a TVA-ului va insemna un pret la producator mai mic cu 14%, din start.

Reducerea preturilor ar putea fi chiar mai mare, daca luam in calcul faptul ca, eliminandu-se concurenta neloiala generata de piata neagra, preturile s-ar putea aseza pe un nivel competitiv, iar specula ar putea fi controlata mult mai usor", a declarat presedintele Rompan , Aurel Popescu.

De cealalta parte, Varujan Vosganian este de parere ca reducerea TVA-ului nu va influenta ieftinirea alimentelor. "Dupa 2010, vom putea asocia o scadere a TVA cu o scadere a preturilor , deoarece Romania trebuie sa intre pe fagasul inflationist din zona euro, de sub 3%", a declarat Varujan Vosganian.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea