Financiar

#fond de indice bursier #indice bursier #investitii

Ce este un Fond de Indice Bursier si cum poti Investi in acesta?

Fondurile de Indici sunt un tip de vehicul de investitii care urmareste sa egaleze randamentele unui anumit indice de piata. Acestea pot ajuta investitorii sa-si diversifice portofoliile de investitii oferindu-le posibilitatea sa aleaga dintr-o mare varietate de sectoare si piete.

Un fond de indice bursier investeste, de regula, in toate activele incluse in indicele pe care il urmareste si are manageri de fond a caror sarcina este sa se asigure ca fondul are o performanta similara cu cea a indicelui.

Ce este un fond de indice bursier si cum functioneaza?

Un fond de indice bursier este un tip de fond mutual sau un fond tranzactionat la bursa (ETF) care detine toate (sau un esantion reprezentativ) titlurile de valoare dintr-un anumit indice, cu scopul de a reproduce cat mai fidel posibil performanta indicelui de referinta.

Atunci cand cumperi un fond de indice bursier, obtii o selectie diversificata de valori mobiliare intr-un singur fond, la un cost investitional mai mic. Unele fonduri de indice ofera expunere la mii de titluri de valoare intr-un singur fond, ceea ce poate contribui la reducerea riscului global printr-o ampla diversificare. Investind in mai multe fonduri care urmaresc indici diferiti, poti construi un portofoliu care sa corespunda preferintelor tale in materie de alocare a activelor. De exemplu, ai putea plasa 60% din capitalulul tau investitional in fonduri de indici pe actiuni si 40% in fonduri de indici pe obligatiuni.

Fondurile de indice au la baza o strategie de administrare pasiva, mai degraba decat pe o strategie de administrare activa. Managementul activ este atunci cand un manager de investitii alege in mod activ cand sa cumpere sau sa vanda anumite active. Avand in vedere ca cineva face munca de a alege aceste investitii, comisioanele de administrare pentru investitiile administrate activ tind sa fie mai mari. De exemplu, multe fonduri mutuale utilizeaza strategii de administrare activa. Cu toate acestea managemntul pasiv, asta ar putea fi, de asemenea, un dezavantaj, deoarece investitorii nu au control asupra detinerilor. Un portofoliu poate fi marit prin adaugarea unor actiuni specifice, dar componentele unei parti dintr-un fond de indice nu pot fi gestionate de catre investitori.

Pe de alta parte, administrarea pasiva este o strategie prin care un manager de fond construieste un portofoliu de investitii care reflecta un indice de piata existent, cum ar fi S&P 500. In acest fel, performanta fondului de indice o reflecta, de obicei, indeaproape pe cea a indicelui, nefiind necesar un management activ. Retine ca investitia intr-un fond de indice iti va oferi o crestere atunci cand piata are o evolutie buna, dar te poate lasa complet expus la o eventuala evolutie negativa.

In ciuda faptului ca managerii de fonduri fac eforturi considerabile pentru a "bate piata" (si anume, un indice de piata), foarte rar reusesc acest lucru.

Deoarece fondurile administrate in mod activ au adesea o performanta inferioara pietei, iar fondurile de indice o egaleaza, fondurile de indici administrate pasiv au adus investitorilor lor, din punct de vedere istoric, randamente financiare mai bune pe termen lung.  Cu toate acestea, investitorii ar trebui sa aiba intotdeauna in vedere faptul ca performantele anterioare nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare. Si nicio investitie nu este ideala, fondurile de indici nefacand exceptie in acest sens.

Cum investesti in fonduri de indici bursieri

Poti incepe destul de repede sa investesti fonduri de indici bursieri. Dar, ca in cazul oricarei investitii, este important sa te documentezi inainte de a-ti lua un angajament in acest sens. Sa trecem in revista pasii pe care trebuie sa-i urmezi atunci cand vrei sa investesti in fonduri de indici.

1. Alege un indice bursier si stabileste-ti un obiectiv

Exista sute de indici diferiti pe care ii poti urmari cu ajutorul fondurilor de indici. S&P 500 este considerat unul dintre cei mai populari indici bursieri si este alcatuit din 500 de companii importante de pe piata bursiera americana.

Pe langa indicii bursieri cu nototrietate, poti alege indici sectoriali, care sunt legati de anumite industrii, indici de tara, care vizeaza actiuni specifice din anumite tari, indici de stil, care pun accentul pe companiile de crestere sau pe actiunile de valoare, precum si alti indici care isi limiteaza investitiile pe baza propriilor criterii de selectie.

Odata ce ai decis ce indice te intereseaza, este timpul sa alegi fondul de indice corespunzator acestuia. De multe ori, acest pas se rezuma doar la evaluarea costurilor. Costurile reduse sunt unul dintre cele mai puternice argumente de vanzare ale fondurilor de indici. Acestea implica costuri mici de administrare, deoarece sunt construite pentru a urmari evolutia unui indice in mod automat. Cu toate acestea, nu toate fondurile mutuale de indici implica cheltuieli mici. Chiar daca nu sunt administrate in mod activ de o echipa de analisti bine platiti, acestea au costuri administrative. Aceste costuri sunt deduse din randamentul fiecarui detinator de fond ca procent din investitia totala a acestuia.

Inainte de a incepe sa investesti in fonduri de indici, este important sa stii ce vrei ca banii tai sa faca pentru tine. Daca vrei sa faci o avere in cativa ani si esti dispus sa-ti asumi riscuri pe masura, s-ar putea sa fii mai interesat de actiuni individuale sau chiar de criptomonede.

Dar daca vrei sa lasi banii sa creasca incet in timp, mai ales daca economisesti pentru pensionare, fondurile de indici ar putea reprezenta fi o investitie excelenta pentru portofoliul tau.

2. Decide cum vei cumpara fondurile de indici

Poti achizitiona un fond de indice bursier direct de la o companie de fonduri mutuale sau prin intermediul unui broker de actiuni. Acelasi lucru este valabil si pentru fondurile tranzactionate la bursa (ETF-uri), care sunt ca niste mini-fonduri mutuale, care se tranzactioneaza similar actiunilor pe parcursul zilei.

Atunci cand decizi care este cea mai buna modalitate de a cumpara actiuni ale fondului de indice ales, merita sa analizezi costurile si caracteristicile. Unii brokeri ar putea impune taxe suplimentare clientilor care vor sa cumpere actiuni ale fondurilor de indici, fiind astfel mai ieftin sa investesti prin intermediul unei companii de fonduri de indici. Cu toate acestea, multi investitori prefera ca toate investitiile lor sa fie intr-un singur cont de brokeraj. Daca anticipezi ca vei investi in mai multe fonduri de indice diferite oferite de diferiti manageri de fonduri, atunci optiunea de a investi prin intermediul unui broker poate fi o modalitate de a concentra toate investitiile tale intr-un singur cont.

3. Cumpara fonduri de indici si monitorizeza-ti investitiile

Atunci cand cumperi fondul, este posibil sa poti selecta o suma fixa in dolari pe care sa o aloci investitiei, sau sa alegi mai multe actiuni. Pretul actiunilor fondului de indice si bugetul tau de investitii vor determina probabil suma pe care va trebui sa o aloci. De exemplu, daca dispui de 10.000 de dolari si vrei sa investesti intr-un fond de indice ale carui actiuni se vand la pretul de 100 de dolari, vei putea achizitiona 100 de actiuni.

Fondurile de indice au devenit una dintre cele mai populare modalitati de a investi datorita usurintei de utilizare, diversificarii implicite si a randamentelor care, de obicei, depasesc conturile administrate in mod activ. Dar administrarea pasiva nu inseamna ca investitia intr-un fond de indice nu trebuie monitorizata indeaproape.

Pentru a verifica evolutia, poti consulta randamentele fondului de indice bursier pe pagina de cotatii a fondului. Aceasta arata randamentele fondului de indice pe parcursul mai multor perioade de timp in raport cu performanta indicelui de referinta.

Care sunt cele mai populare fonduri de indici

Fie ca sunt sub forma de fonduri mutuale sau ETF-uri, fondurile de indici pot fi o alegere excelenta atat pentru investitorii incepatori, cat si pentru cei avansati. Cu un fond de indice, investitorii se pot concentra asupra factorilor de risc controlabili: subdiversificarea, comisioanele mari si comportamentele investitionale slabe. Iata cateva fonduri de indici populare in randul investitorilor.

Fidelity 500 Index Fund (FXAIX)

Indicele de referinta cu care majoritatea investitorilor isi compara randamentele este S&P 500. Indicele urmareste 500 de companii americane cu capitalizare mare, reprezentative pentru piata americana in general, din toate cele 11 sectoare ale pietei bursiere si este considerat greu de depasit. Multe fonduri administrate in mod activ si fonduri speculative au incercat si nu au reusit sa-i depaseasca performantele pe perioade lungi de timp. Investitorii care doresc sa ii reproduca performanta se pot orienta catre FXAIX, care este unul dintre cele mai vechi si mai populare fonduri mutuale ale Fidelity. De la infiintarea sa in 1988, FXAIX a obtinut un randament anualizat de 10,5% cu dividende reinvestite. Cu toate acestea, la inceputul anului 2022, fondul a scazut cu aproximativ 18%. Rata cheltuielilor, se situeaza in prezent la doar 0,015%, sau 1,50 dolari pentru fiecare 10.000 de dolari investiti, la nivel anual.

Schwab Total Stock Market Index Fund (SWTSX)

Piata bursiera americana nu se limiteaza doar la S&P 500. Desi componentele indicelui domina piata globala din punct de vedere al capitalizarii, exista mii de alte actiuni cu capitalizare medie si mica care merita sa fie incluse in indici. O optiune in materie de "buy it all" pentru investitorii care incearca sa indexeze intreaga piata americana investibila poate fi SWTSX. Acest fond de indice urmareste Dow Jones U.S. Total Stock Market Index. SWTSX detine in prezent peste 3.500 de actiuni americane cu capitalizare mare, medie si mica, ponderate din punct de vedere al capitalizarii bursiere. In decursul ultimilor 10 ani, fondul a avut un randament anualizat de 12,81%, situandu-se sub performanta indicelui sau de referinta cu doar 0,04%. Cu toate acestea, pana in mai 2022, atat fondul, cat si indicele S&P 500 au inregistrat o scadere de aproximativ 16% la nivelul anului aferent. SWTSX are o rata a cheltuielilor de 0,03%.

SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

Fondurile de indici pot fi, de asemenea, sub forma de ETF. Fondurile de indici tranzactionate la bursa au aceleasi avantaje legate de costurile reduse ca si fondurile mutuale, dar mai au un plus: pot fi tranzactionate la bursa pe tot parcursul zilei, spre deosebire de fondurile mutuale. Un ETF pe S&P 500 foarte popular este SPY, care este in prezent unul dintre cele mai mari ETF-uri din lume in baza activelor administrate, sau AUM. In prezent, SPY are un AUM de 366 de miliarde de dolari, cu un volum de tranzactionare masiv la nivel zilnic. Ca atare, este foarte popular atat in randul traderilor, cat si al investitorii pe termen lung. ETF-ul are, de asemenea, un lant de optiuni bine conceput pentru cei care cauta o expunere imbunatatita. SPY are o rata a cheltuielilor de 0,09%.

iShares Core S&P 500 ETF (IVV)

Rata cheltuielilor pentru SPY de 0,09% este una destul de mica, dar nu este nici pe departe cel mai ieftin ETF S&P 500 de pe piata. O alternativa mai ieftina in acest caz este IVV, care are costuri de doar 0,03%. Cu un AUM de 312 miliarde de dolari, IVV este destul de mare si tranzactioneaza zilnic aproximativ 3,6 milioane de actiuni. Cea mai notabila diferenta intre IVV si SPY este lantul de optiuni mai putin dezvoltat al primului, dar asta nu este, in general, o problema pentru investitorii pasivi. Pentru investitorii buy-and-hold (pe termen lung), care cauta cel mai ieftin ETF S&P 500, IVV poate fi o optiune demna de luat in considerare.

iShares U.S. Treasury Bond ETF (GOVT)

Investitorii detin deseori si obligatiuni pentru siguranta, in speranta ca, in timpul unei crize, obligatiunile isi vor pastra valoarea si pot fi folosite pentru rebalansarea expunerii pe actiuni. Unele obligatiuni indeplinesc aceasta sarcina mai bine decat altele. In special, titlurile de stat ale Trezoreriei SUA tind sa aiba o performanta mai buna decat cea a obligatiunilor corporative in perioadele de bear market, datorita riscului de credit mult mai scazut. Un ETF indexat potrivit pentru a obtine expunere la obligatiunile de trezorerie este GOVT, care urmareste ICE US Treasury Core Bond Index. GOVT detine un portofoliu de obligatiuni de trezorerie cu scadente intre 1 an si 30 de ani. Acesta exclude bonurile de trezorerie, sau T-bills, care au scadente mai mici de un an. GOVT are o rata a cheltuielilor de 0,05%.

Concluzie

Daca fondurile de indici bursieri ti se par potrivite, ai putea lua in considerare o combinatie de fonduri de indici pe actiuni cu capitalizare mica, medie si mare. Pentru diversificarea tipului de active, ai putea adauga un fond de indice pe obligatiuni, care ofera o expunere larga la obligatiuni cu rating de investitii. Iar daca esti interesat de o mai diversificare mai ampla a portofoliului tau de actiuni, ai putea adauga o oarecare expunere internationala. 

Fondurile de indici implica atat avantaje atractive, dar si unele dezavantaje pe care trebuie ca investitorii sa le ia in considerare. Incepe prin a intelege ce este si ce nu este un fond de indice bursier inainte de a investi.

FOTO: capex.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea